Koers Shell op 5-jaarsdieptepunt

Bij een huidige koers van nipt onder de 21 euro koerst het aandeel Royal Dutch Shell rond haar laagste koers in 5 jaar. Het relatief hoge dividendrendement heeft de beleggers helaas maar een klein doekje voor het bloeden gegeven.

Aandeel op laagste niveau in 5 jaar

Aandeelshell

Aandeelshellbeurskoers

De bovenstaande matrix toont Royal Dutch Shell's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het aandeel had in 2009 met een koersverlies van 35 procent het slechtste jaar (gemeten vanaf 2008). Het jaar 2011 was met een rendement van 19 procent met afstand het beste jaar sinds 2008. Wie het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds 28,75) euro heeft nu een koersverlies van 22 procent. Het aandeel noteert momenteel op 22,50 euro. Dit komt neer op 16 maal het resultaat per aandeel over 2014.

Shellomzetten

De bovenstaande grafiek toont de ontwikkelingen van Royal Dutch Royal Dutch Shell 's beurskoers (blauw) en omzet (rood) over de periode van 2008 tot en met 2015 (de taxatie van de analisten. Het lijkt er op dat de omzet van Royal Dutch Royal Dutch Shell behoorlijk verband heeft met de aandelenkoers: de correlatie ligt op 0,94. Dit komt er dus op neer dat de beurskoers nauwgezet de omzetontwikeling lijkt te volgen.

Fors dividend Royal Dutch Royal Dutch Shell

De consensus van het dividend ligt op 1,7 euro per aandeel. Royal Dutch Shell's dividendrendement komt hiermee op 7,56 procent te liggen. Het gemiddelde dividend van de sector ligt op 1,35 procent.

Fors minder omzet Royal Dutch Royal Dutch Shell verwacht

Over het lopende boekjaar komt de omzet volgens de analisten uit op 240 miljoen euro. Dit is fors minder dan de omzet over 2014 toen de omzet 317,546 miljoen euro bedroeg. De analisten gaan voor 2015 uit van een nettowinst van 10 miljoen euro.

Over dit jaar ligt de consensus van Royal Dutch Shell's resultaat per aandeel op een winst van 1,6 euro. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 14,06 te liggen.

Kerncijfers sector olie- en gasbedrijven

Olieaandelen


Royal Dutch Shell's boekwaarde/koers (ook wel book to market ratio genoemd) staat op 0,94. De olie- en gassector noteert momenteel met een CAPE (Shiller PE) van -10.

Het aandeel Royal Dutch Shell wordt door 20 analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 23,33 euro. Dit is 4,47 procent meer dan de huidige koers van 22,50 euro. De aandelen Williams Cos., OMV en Total Fina Elf krijgen in de sector olie- en gasbedrijven de meeste voorkeur.

Beaufort Securities , ABN AMRO en Goldman Sachs gaven onlangs adviezen voor het aandeel.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.