American Express herstelt na adviesverhoging

Op maandag 25 januari heeft Oppenheimer zijn verkoopadvies voor American Express verhoogd, omdat de analisten van mening zijn dat de koers van de creditcardmaatschappij te ver is gedaald. De markt reageerde teleurgesteld op de outlook die American Express af gaf als gevolg van de uitdagende marktomstandigheden waar het mee wordt geconfronteerd.

Harde daling vrijdag

Op vrijdag 22 januari presenteerde American Express een tegenvallende outlook, waardoor de koers van het aandeel dezelfde dag nog met 12% daalde en de grootste daling sinds april 2009 betekende. Ten opzichte van een jaar geleden staat de koers van American Express momenteel 32,9% lager.

American Express zag over het vierde kwartaal de winst op jaarbasis afnemen met maar liefst 38% tot 899 miljoen dollar, wat neerkomt op 89 dollarcent per aandeel. De aangepaste winst, waar een heffing van 335 miljoen dollar niet in is meegenomen, kwam uit op 1,23 miljard dollar of 1,23 dollar per aandeel en was beter dan waar analisten op rekenden.

De Amerikaanse creditcardmaatschappij stelt dat een aantal cyclische factoren in de bredere economie en daarnaast toenemende concurrentie de resultaten onder druk heeft gezet. Daardoor daalde de omzet in het vierde kwartaal op jaarbasis met 7,6% tot 8,39 miljard, wat in lijn lag met de verwachtingen van analisten.

Behoorlijke groei

Voor 2016 rekent American Express erop dat de winst per aandeel zal uitkomen op 5,40-5,70 dollar. Deze schatting reflecteert een substantieel voordeel van de geplande verkoop van het Costco portfolio. Voor de langere termijn rekent het bedrijf verder op een omzetgroei op jaarbasis van 8%.

Oppenheimer had de afgelopen negen maanden voor American Express een verkoopadvies uitstaan en ziet nog altijd voldoende tegenwind voor het bedrijf vanwege de toenemende concurrentie. De huidige koers reflecteert volgens de analisten echter al deze tegenwind.

Oppenheimer gaat daarom aan de zijlijn staan en adviseert beleggers niet om het aandeel te kopen, maar slechts dat een verkoopadvies niet langer van toepassing meer is. Het advies luidt ‘perform’.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.