Morgan Stanley’s slechtste Tesla-scenario is 10$ per aandeel

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley gaf vandaag de meest negatieve outlook voor het Amerikaanse aandeel Tesla. In het meest negatieve scenario van de analisten zou het aandeel tot richting de 10 dollar kunnen. Nu koerst het aandeel rond de 200 dollar.

Koersdoel 10 dollar meest negatieve scenario Tesla

Morganstanleytesla

Morgan Stanley voorziet tegenwind Tesla


Voor de komende tijd voorzien de analisten van Morgan Stanley een koersrange tussen de 10 en de 97 dollar. Dus sowieso ruim de helft van de huidige koers nog in het meest optimistische scenario. De analisten zijn vooral ongerust over de grote hoeveelheid schulden. Daarnaast is er ook veel vrees voor een lagere vraag vanuit China. Daarnaast verwacht analist Adam Jonas ook meer problematiek in verband met regelgeving voor Chinese importen.

Extreme verliezen niet onrealistisch

Voor de periode 2020-2024 verwacht de zakenbank dat Tesla zo’n 165.000 auto’s in China kan verkopen. Dit komt neer op circa 9 miljard dollar per jaar uitgaande van een verkoopprijs van 55 duizend dollar. In het ‘bear-scenario’ wordt echter uit gegaan van een fors lagere afzet bij ook dalende marges waardoor een verlies van zelfs 16,4 miljard dollar haalbaar is. Dit komt neer zelfs op een verlies per aandeel van 87 dollar. Dus als van het meest optimistische scenario van 97 dollar die 87 dollar wordt afgehaald is er het koersdoel van 10 dollar. Het koersdoel van Morgan Stanley blijft echter op 230 dollar staan. Verder wordt ook geduid op de exclusiviteit van de automaker: zowel qua hardware als software noemen ze het een alles behalve gangbaar bedrijf en daarom ook minder aantrekkelijk voor collega-autobedrijven om samen te gaan werken.

Ook in Nederland zijn er beleggingsexperts die het aandeel Tesla extreem overgewaardeerd vinden. Dit zijn onder andere Roland Visser (@revisser) en Nick Bakker (nickbakkerandco), beiden zien het aandeel zelfs naar 0 dollar gaan.

Bij zakenbank Robert W. Baird ging vandaag het koersdoel met 60 dollar omlaag naar 340 dollar.

Oppenheimer over Tesla