Doelstellingen AkzoNobel positief ontvangen

Vorige week maakte AkzoNobel bekend de omzet in China binnen een paar jaar tijd te willen verdubbelen. Analisten stellen dat de aankondiging gezien moet worden als een teken van vertrouwen en handhaven daarom hun positieve taxaties voor het aandeel. De analisten van UBS hebben zelfs hun taxaties opwaarts bijgesteld.

Door onze redactie

Verdubbeling omzet in China
Vrijdag maakte AkzoNobel bekend de omzet in China binnen vijf jaar te willen verdubbelen. Het verf- en coatingconcern heeft zich ten doel gesteld om in 2015 een omzet in het Aziatische land te realiseren van 3 miljard dollar, waar dit in 2009 nog 1,5 miljard dollar bedroeg. AkzoNobel rekende eerder nog op een omzet in 2012 van 2 miljard dollar.

Winstmomentum
De analisten van UBS stellen dat het winstmomentum van AkzoNobel aan de beterende hand is en hebben daarom het advies verhoogd van neutral naar buy, waarbij het koersdoel is verhoogd van 45 euro naar 52 euro. De analisten vinden dat de waardering van het verf- en chemieconcern dit jaar met 10% is achtergebleven bij de koersen van Europese concurrenten en 30% vergelijken met Amerikaanse concurrenten.

De analisten wijzen erop dat AkzoNobel een mondiale leider is in verf, een volgens de analisten aantrekkelijke markt die in een laatcyclisch herstel een relatief sterk winstmomentum biedt. Verder verwachten de analisten dat het herstel in de ontwikkelde landen grillig zal zijn, maar doordat AkzoNobel bijna 40% van zijn omzet genereert in opkomende markten zal het hiervan weinig hinder ondervinden.

In opkomende markten gaat daarnaast de structurele groei vergezeld met positieve wisselkoerseffecten, aldus de analisten. Het verhoogde koersdoel biet een opwaarts potentieel van 20%.

Vertrouwen
Analist Wim Hoste van KBC Securities stelt in zijn researchrapport dat het doel van een omzetverdubbeling in China binnen vijf jaar gezien moet worden als een teken van vertrouwen in de regio en is daarom goed nieuws. De analist blijft bij zijn accumulate-advies en koersdoel van 50 euro.

Op 23 juli zal AkzoNobel zijn resultaten over het tweede kwartaal publiceren en Hoste verwacht een bevestiging van positieve volume en margetrends die ook al waarneembaar waren in het eerste kwartaal van dit jaar.

Belangrijke rol
Analist Michel Veul van SNS Securities wijst erop dat Cina een belangrijke rol speelt in AkzoNobel ’s strategie voor al zijn segmenten. Dit is volgens de analist de eerste keer dat AkzoNobel kwalitatieve verwachtingen heeft afgegeven voor de komende jaren.

De groei zal zowel organisch als door acquisities gebeuren, aldus Veul, die verwacht dat de grootste groei in de divisie van decoratieve verf zal ontstaan. Het advies blijft door de analist gehandhaafd op buy, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 55 euro.

Consensus
Er staan op dit moment voor het aandeel 19 koop-, 10 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Gezien die hierboven genoemde positieve reacties kan gesteld worden dat analisten positief gestemd zijn over het aandeel.