BESI: lange termijn potentie, korte termijn onzekerheid

BE Semiconductor is een leverancier van halfgeleider productieapparatuur voor de wereldwijde halfgeleider- en elektronica-industrie. Het bedrijf is actief in Nederland en de rest van Europa, in de Verenigde Staten en in Azië.

Svenhubens
Sven Hubens

BE Semiconductor is een belangrijke speler in de semiconductor business. In de semiconductor markten waarin BE Semiconductor haar geld verdient heeft zij nummer 1 en 2 marktposities. Rond de 60% van de totale omzet vindt haar oorsprong in Azië. In totaal komt ongeveer 40% van de omzet uit China. In de huidige escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China en de recessievrees die heerst, is BE Semiconductor weer eens flink afgestraft. BE Semiconductor is geen uitzondering. Veel cyclische fondsen, die afhankelijk zijn van een sterke wereldeconomie en exposure hebben aan China, zijn de afgelopen weken genadeloos afgestraft. Zie hieronder het koersverloop van BE Semiconductor.

Beurskoers BE Semiconductor

Aandeelbesi

Toekomstmuziek

BE Semiconductor zit in een sector die vrijwel zeker sterk gaat groeien in de komende jaren en decennia. Meer en meer chips zullen nodig zijn. Ontwikkelingen die als lange termijn accelerators voor chips worden gezien zijn het Internet of Things (IOT), Cloud Computing, zelfrijdende auto’s, 3D imaging, het 5G netwerk, etc. Door een tragere groei of een handelsoorlog kunnen deze ontwikkelingen misschien wat minder snel gaan doordat er tijdelijk minder geïnvesteerd kan worden en consumenten de hand wat meer op de knip gaan houden. Als we kijken naar de verwachtingen voor de komende jaren wat betreft de chips Assembly Equipment Market (markt waarin BE Semiconductor haar omzet uiteraard behaald), dan zien we dat 2019 als een zwak jaar wordt gezien waarna de markt sterk zal aantrekken.

Besiproducten

Dit is een verwachting die de meeste bedrijven in de sector delen. Natuurlijk kan een verdere escalatie van de handelsoorlog of een recessie roet in het eten gooien. Zekerheid bestaat niet. Als u die wel wilt, koopt u nooit een aandeel.

Onzekerheid

Wat belangrijk is betreft BE Semiconductor is dat u kijkt naar de risk/reward en op een moment instapt waarop de onzekerheid wat is afgenomen. Zoals genoemd is het aandeel flink gedaald in de afgelopen tijd, na een behoorlijke rally voordat de handelsoorlog escaleerde. Mocht er een fatsoenlijke deal komen tussen de VS en China, wat op het moment niet op korte termijn te verwachten valt, is een rally tot aan of boven de €30 waarschijnlijk. Escaleert de oorlog verder of hebben we te maken met flinke tegenslagen in de wereldeconomie dan is BE Semiconductor een aandeel dat nog meer klappen kan krijgen en richting een euro of 16 kan kelderen.

Op lange termijn is BE Semiconductor een uitstekende investering, aangezien zij een behoorlijke net cash positie hebben (meer cash dan schuld), marktleider zijn in markten met veel toekomstperspectief en erg shareholder friendly is (flinke dividendbetalingen en aandeleninkoop programma’s). BE Semiconductor is een bedrijf dat in een aantrekkende markt binnen enkele jaren 3 à 4 euro per aandeel kan verdienen. Op basis van de potentie die BE Semiconductor heeft is de huidige koers van net boven de €20 interessant.

Strategie BE Semiconductor

Momenteel wilt u het mes niet te snel vangen. U zou kunnen overwegen om langzaam op een verdere daling wat aandelen op te pikken. Een andere strategie die goed kan werken is het aandeel te kopen als een flink deel van de onzekerheid verdwenen is. U koopt het aandeel dan op een hogere prijs (bijvoorbeeld 10% hoger) maar hebt dan wel meer veiligheid in handen met goede kans op een verdere herstelrally.

Wilt u meer lezen over aandelen zoals BE Semiconductor, en een diepere analyse zien met slimme handelsmogelijkheden, kijkt u dan eens op hubenscapital.com.

De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital (www.hubenscapital.com). Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.