E.ON underperformt energiesector afgelopen jaren, dividenden baten beleggers nog een beetje

E.ON underperformt sector al jaren

Het aandeel behoort door het enorme verlies van 78 procent over de afgelopen 10 jaar tot de slechtst renderende aandelen van de energiesector. Aandelen uit de sector leverden de voorbije 10 jaar een winst op van circa 3 procent.Andere slecht presterende aandelen uit de peergroup zijn o.a. Rex Energy Corp, Glori Energy Inc. en Southcross Energy Partners L..

Historische koersen E.ON afgelopen 10 jaar

Eonaandelen

Over de afgelopen 12 maanden staat het aandeel E.ON op een verlies van zo'n 21 procent. De energiesector won dezelfde periode ruim 13 procent. Op 5-jaarsbasis deed het aandeel het met een verlies van 43 procent slechter dan haar sector. De Duitse aandelen wonnen circa 5 procent de voorbije 12 maanden.

Kerncijfers sector energiebedrijven

Energysector


E.ON 's boekwaarde/koers (ook wel book to market ratio genoemd) staat op 0,97. De energiesector noteert momenteel met een CAPE (Shiller PE) van 5.06. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt E.ON 's marktkapitalisatie 17,06 miljard euro.

Het aandeel E.ON wordt door 24 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 9,71 euro. Dit is circa 11 procent meer dan de huidige beurskoers van 8,74 euro.

2015 beste jaar, 2009 slechtste jaar

Eon

De bovenstaande matrix toont E.ON 's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 is (sinds 2008 gemeten) met een koersverlies van 41 procent het slechtste jaar. 2015 is tot nu toe met een winst van 6 procent het beste jaar voor het aandeel. Wie het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds 48,53) euro heeft nu een koersverlies van 82 procent.

Fors dividend E.ON

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 0,38 cent. Het dividendrendement ligt zodoende op 4,35 procent. Het gemiddelde dividend van de energiesector ligt op 4,38 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen E.ON Eondividends

De bovenstaande grafiek toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividenden royale stimulans voor beleggers

Door de koersverliezen van de afgelopen jaren zijn de dividendbetalingen echter maar een beperkte compensatie voor de beleggers. De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden staat nu op een verlies van 82 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 4,5 per jaar behoorlijk te noemen. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een royaal extra rendement van 42 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger aanzienlijk.

Analisten verwachten omzetdaling

Over 2016 komt de omzet volgens de analisten uit op 110,34 miljard euro. Dit is beperkt minder dan de omzet over 2015 toen het bedrijf 116,22 miljard euro verdiende.

Historische omzetten en resultaten E.ON in beeld plus taxaties 2016

Eonomzetten

Onderaan de streep rekenen de analisten op een nettowinst van 1,49 miljard euro. Over dit jaar wordt door het gros van de analisten, zoals gepolst door persbureau Thomson Reuters, een winst per aandeel van 79 cent verwacht. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding uit op 11,06.

Om 13.35 staat het aandeel 0,39 procent hoger op 8,74 euro. Dit betekent 8 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.