Prijsdruk bij exploratiediensten Fugro

Bodemonderzoeker Fugro heeft zijn winst in de eerste helft van dit jaar zien dalen, mede door prijsdruk bij de diensten aan de olie- en gasindustrie. Dat blijkt uit de cijfers die het bedrijf vrijdag bekendmaakte. Voor dit jaar mikt Fugro op een nettowinst die vrijwel gelijk is aan het resultaat in 2009.

Onzekerheden
Volgens Fugro was een aantal klanten terughoudend als gevolg van onzekerheden in de markt, waaronder de schuldencrisis in Europa en de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico. Grote oliemaatschappijen zetten hun investeringen voor de langere termijn wel door, maar beknibbelden op de tarieven voor Fugro 's diensten.

Herstel in H2 verwacht
Fugro verwacht een langzaam herstel van de markten in de tweede helft van dit jaar. In een aantal activiteiten, zoals de diensten aan de olie- en gasindustrie, zal het bedrijf last houden van prijsdruk 'totdat er een betere balans is tussen de beschikbare capaciteit en de vraag naar dergelijke diensten'.

De onderneming zei weinig last gehad te hebben van het offshore-boorverbod dat de Amerikaanse regering instelde na de olieramp. Het bedrijf haalt circa 6 procent van zijn omzet in het Amerikaanse deel van de Golf van Mexico. Een groot deel daarvan komt uit bestaande contracten die niet onder het verbod vallen. Fugro kan op dit moment nog geen inschatting maken van de eventuele gevolgen van de ramp op de lange termijn.

Nettowinst omlaag
De nettowinst kwam uit op 101 miljoen euro, 10,1 procent minder dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Het resultaat is wel beter dan de circa 95 miljoen euro die het bedrijf in mei voorspelde en de analistenraming van 98,4 miljoen euro. De omzet steeg met 0,7 procent tot ruim 1 miljard euro. Ook dat cijfer is beter dan de prognose van 950 miljoen euro in mei en de gemiddelde verwachting van analisten van 962 miljoen euro.

Fugro mikt voor dit jaar op een nettowinst van circa 260 miljoen euro op een omzet van rond de 2,2 miljard euro. In 2009 bleef onder de streep 263,4 miljoen euro over bij een omzet van iets meer dan 2 miljard euro.

ANP