Shell afgelopen jaar in lijn met Europese oliesector

Het aandeel Royal Dutch Shell presteerde de afgelopen 12 maanden behoorlijk in lijn met de Europese oliesector. Het gemiddelde in euro's verhandelde olieaandeel won het afgelopen jaar ruim 27,50 procent. Royal Dutch Shell zit met een plus van 28 procent hier nipt boven. Het forse herstel van de Europese olieaandelen is zeer welkom voor de beleggers want deze sector behoort tot de minst presterende in Europa.

Winnaars Europese oliesector

Aexshell

Hele schrale jaren Europese olieaandelen

Wie 10 jaar terug in deze sector instapte staat nu nipt 2,4 procent in de plus (afgezien van de dividendrendementen). Beleggers in deze sector moeten het dus absoluut van het dividend hebben om de verliezen/stabiele koersen nog iets te compenseren. Verder zien we bij CGG Veritas een enorm bloedbad: het aandeel staat over de afgelopen 10 jaar ruim 98 procent lager. Andere verliezers zijn o.a. Trevi Fin Industriale en Bourbon. Bij de winnaars zien we nog steeds het Duitse aandeel Fuchs Petrolub met een plus van ruim 348 procent.

Royal Dutch Shell versus Europese oliesector

Shellaandeel

Fors dividend Royal Dutch Royal Dutch Shell

Gezien het gemiddelde van de analistentaxaties heeft het aandeel Royal Dutch Royal Dutch Shell nu één van de hoogste dividendrendementen van de Nederlandse beurs.

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 1,87 euro. Royal Dutch Royal Dutch Shell 's dividendrendement komt hiermee uit op 7,29 procent. Het gemiddelde dividend van de olie- en gasbedrijven ligt op een schamele 1,90 procent.

Dividendrendementen Royal Dutch Royal Dutch Shell

Over 2016 komt de omzet volgens de gepolste analisten uit op 288,22 miljard euro. Dit is behoorlijk meer dan de omzet over 2015 toen de omzet 233,59 miljard euro bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Royal Dutch Royal Dutch Shell in beeld plus taxaties 2016

equity

De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 14,66 miljard euro. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 1,86 euro over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 13,79 te liggen.

Laatste taxaties rond de 30 euro

Het aandeel Royal Dutch Royal Dutch Shell wordt door 17 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 27,09 euro. Dit is circa 5 procent meer dan de huidige beurskoers van 25,65 euro.

Beleggers Belangen, Cantor Fitzgerald en ING gaven onlangs adviezen voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Royal Dutch Royal Dutch Shell 's marktkapitalisatie nu 101,71 miljard euro.

Het aandeel staat om 17.36 0,33 procent lager op 25,65 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.