Koersdoelverhogingen voor Vopak

Vopak wist analisten vorige week positief te verrassen met de resultaten over het afgelopen halfjaar. Naar aanleiding daarvan hebben verscheidene analisten besloten hun taxaties voor het aandeel bij te stellen, veelal een verhoging van het koersdoel. Dit geeft aan dat analisten meer opwaarts potentieel voor het aandeel zien, terwijl de consensus nog altijd zeer positief is.

Door onze redactie

Koersdoel nadert
Op 2 september heeft analist Michael Roeg van KBC Securities het advies voor Vopak verlaagd van buy naar accumulate. De analist stelt dat de koers van het aandeel het gestelde koersdoel nadert. Daarnaast stelt de analist dat het schrappen van de plannen om een LNG-terminal te bouwen in Eenshaven geen negatieve gevolgen zal hebben voor Vopak .

Volgens Roeg zou het zelfs een positief kunnen uitwerken voor het LNG-project in Rotterdam waar Vopak ook aan deelneemt. De analist hanteert voor het aandeel een koersdoel van 35,50 euro.

Koersdoel verhoogd
De Zwitserse zakenbank UBS heeft op 1 september het koersdoel voor Vopak verhoogd van 37,50 euro naar 40 euro, naar aanleiding van de halfjaarresultaten. Analist David Kerstens heeft verder zijn verwachtingen voor de winst per aandeel opwaarts bijgesteld en blijft bij zijn buy-advies voor het aandeel. De analist wijst tot slot op de volle pijplijn in de sterk groeiende tankopslagmarkt en blijft daarom vertrouwen houden in het concern.

Ook de analisten van Royal Bank of Scotland verhoogden hun koersdoel, te weten op 31 augustus van 29,50 euro naar 32 euro, waarbij zij een houdadvies hanteren.

Op 30 augustus heeft analiste Margarita Shevtsova van Keijser Capital haar koersdoel voor Vopak verhoogd van 35,50 euro naar 38 euro. De analiste vond de resultaten over het eerste halfjaar erg sterk. Daarnaast prijst de analiste de verhoogde outlook en de uitbreiding van de opslagcapaciteit. Shevtsova hanteert voor het aandeel een buy-advies.

Opwaarts potentieel
De hierboven genoemde koersdoelverhogingen impliceren dat analisten meer opwaarts potentieel voor de koers van het aandeel zien. Opvallend is dat alle analisten die hun koersdoel verhoogden dit deden met 2,50 euro, wat aangeeft dat hierover eensgezindheid is.

Gemiddeld hebben analisten nu een koersdoel uitstaan van 35,09 euro, wat een verwacht rendement oplevert van slechts circa 7%. Er zijn nog veel verschillen waarneembaar tussen analisten en hun verwachtingen. Zo zijn de analisten van Royal Bank of Scotland met hun koersdoel van 32 euro van mening dat de koers van het aandeel te ver is opgelopen en anticiperen op een koersdaling in de komende periode met een daarbij behorend negatief rendement van ongeveer 3%.

Bij UBS zijn ze juist van mening dat er nog opwaarts potentieel aanwezig is en gaan met hun koersdoel van 40 euro uit van een rendement van bijna 22%.

Momenteel staan er voor het aandeel 13 koop- en 2 houdadviezen uit. Doordat geen van de analisten een verkoopadvies heeft uitstaan is de consensus voor het aandeel zeer positief te noemen. De recent doorgevoerde koersdoelverhogingen geven aan dat het sentiment rond het aandeel goed is.