TNT staat momenteel onder druk. Naast de dreigende acties van vakbonden blijkt de postbezorging ook onder de maat en wordt onderzocht door de OPTA. Analisten zien verder voor de korte termijn een neerwaarts risico voor het aandeel vanwege de kans op een kapitaalverhoging, wat zou leiden tot verwatering voor bestaande aandeelhouders.
Door onze redactie
Dreigen met acties
De vakbonden hebben recent gedreigd met acties als werkonderbrekingen aangezien zij het niet eens zijn met de omvang en het tempo van de reorganisatie van de postdivisie van TNT. Binnenkort zullen de vakbonden met TNT om tafel gaan waarbij zij zich zullen verweren tegen de vervanging van 15.000 fulltime postbodes door goedkopere, parttime bezorgers.
Wanneer TNT vasthoudt aan de voorgenomen reorganisatie zullen er volgens de vakbonden zeker acties volgens, al verwacht TNT zelf dat het niet zover zal komen.
Postproblemen
Verder doken er recent in de media berichten op dat de postbezorging van TNT onder de maat zou zijn. Uit berichten in De
Telegraaf werd daarnaast beschreven dat de OPTA al sinds eind 2009 onderzoek doet naar de falende postbezorging.
TNT heeft in een reacties gesteld dat er geen sprake is van structurele problemen omtrent de kwaliteit van de postbezorging en dat de bezorging voldoet aan de wettelijk gestelde normen.
Verwatering
De analisten van ING zien op korte termijn een neerwaarts risico voor het aandeel TNT, vanwege een mogelijke kapitaalverhoging. Volgens de analisten zou TNT 500-700 miljoen euro kunnen ophalen, wat bij een koers van 20 euro per aandeel zou neerkomen op een verwatering van 6,5-9% voor de huidige aandeelhouders. De kapitaalverhoging zou onder andere de kredietrating van TNT op BBB+ moeten houden.
Verder stellen de analisten dat hun optimisme voor de splitsing van TNT enigszins is weggeëbd aangezien het proces complex en tijdrovend zal zijn. Dit hebben de analisten geconcludeerd na een beleggersbijeenkomst in Londen. Desondanks vinden de analisten dat het aandeel ondergewaardeerd is en blijven dan ook bij hun buy-advies, waarbij zij een koersdoel hanteren van 27 euro.
Consensus
Voor TNT staan momenteel 13 koop-, 12 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Gekeken naar recent afgegeven adviezen kan de conclusie worden getrokken dat het sentiment eveneens licht positief is.
Gemiddeld hebben analisten voor het aandeel een koersdoel uitstaan van 23,37 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 19%. Afgegeven koersdoelen liggen echter ver uiteen. Zo hebben de analisten van ING een koersdoel uitstaan van 27 euro, waarmee zij anticiperen op een verwacht opwaarts potentieel van bijna 38%, terwijl de analisten van Société Générale met een koersdoel van 20 euro van mening zijn dat het aandeel momenteel eerlijk gewaardeerd is. Geen van de analisten anticipeert echter op een forse koersdaling van het aandeel, wat als een positief aspect gezien mag worden.
De koers van het aandeel is vanaf halverwege juli van een niveau van 23 euro gedaald naar het huidige niveau van circa 19,50 euro. Dit is een daling in ongeveer 2 maanden tijd van ruim 15%, wat aangeeft dat het aandeel de afgelopen periode onder druk heeft gestaan. Deze druk kan nog wel eens blijven aanhouden in de komende maanden gezien de perikelen die er momenteel gaande zijn en hier houden analisten deels rekening mee in hun taxaties.