Inkomstendaling Unibail-Rodamco zorgt voor negatieve adviezen

Unibail –Rodamco maakte recent middels een trading update bekend dat het over de afgelopen periode de inkomsten heeft zien dalen met 2%. Desondanks houdt het vastgoedfonds vast aan eerder afgegeven verwachtingen. Analisten vinden het aandeel echter één van de minst aantrekkelijke vastgoedfondsen binnen de sector.

Door onze redactie

Inkomstendaling
Over de eerste negen maanden van 2010 heeft Unibail-Rodamco de totale inkomsten zien teruglopen met 2% naar 1,18 miljard euro. Dit was volgens het vastgoedfonds te wijten aan de impact van desinvesteringen. Wel zag het bedrijf de bruto huurinkomsten voor winkelcentra stijgen van 788,4 miljoen euro vorig jaar naar 792,9 miljoen euro nu. De inkomsten in het kantorensegment daalden echter van 173,9 miljoen euro naar 163,5 miljoen euro.

Unibail-Rodamco houdt echter vast aan zijn eerder afgegeven verwachtingen voor heel 2010. Het gaat uit van een direct resultaat dat gelijk zal zijn aan dat van 2009 en mogelijk zelfs 2% hoger. Volgens eigen zeggen licht de ontwikkeling van de pijplijn daarnaast op koers.

Verkoopadvies
De Britse zakenbank HSBC heeft zijn advies voor Unibail-Rodamco op maandag 1 november verlaagd van neutral naar underweight, waarbij tegelijk het koersdoel is verlaagd van 140 euro naar 130 euro. De analisten zijn teleurgesteld in de gepresenteerde omzetcijfers.

Trends
De analisten van ABN AMRO hebben hun houdadvies voor Unibail-Rodamco afgelopen maandag herhaald. De analisten zien in de trading update twee trends, namelijk dat het huurinkomen een opgaande beweging vertoont en dat daarnaast het concern doorgaat met het herstructureren van kleine activa om daarmee een lager risicoprofiel te genereren.

Vanwege de hoge kwaliteit van het aandeel, waardoor het een veilige haven blijft voor vastgoedinvesteerders, vinden de analisten dat het aandeel echter niet aantrekkelijk geprijsd is en zien zij meer waarde in groeiaandelen als Corio, VastNed Retail en Wereldhave .

Consensus
De adviesverlaging van HSBC heeft erin geresulteerd dat de consensus voor Unibail-Rodamco is verslechterd. Er staan nu voor het aandeel 7 koop-, 11 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Gesteld kan worden dat de analistenreacties duiden op een verslechterd sentiment.

Begin oktober verlaagden vele analisten hun koersdoel voor het aandeel nadat het ex-dividend was gegaan. Het vastgoedfonds keerde destijds een superdividend uit van 20 euro per aandeel. Hierdoor is het volgens analisten moeilijk om het aandeel op waarde te schatten. Door de dividenduitkering schoot de koers vervolgens naar beneden tot net boven de 140 euro. De weken daarop steeg de koers echter tot circa 155 euro, om in de laatste weken van oktober weer licht te dalen tot het huidige niveau van circa 150 euro.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 148,13 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 0,25%. Dit geeft aan dat analisten gemiddeld het aandeel op het huidige koersniveau eerlijk gewaardeerd vinden en nog maar een minieme stijging van de koers in het verschiet zien.