Verdeelde opinies over Super de Boer

Onlangs maakte Super de Boer de halfjaarcijfers bekend. Consumenten hebben vergeleken met een jaar eerder minder boodschappen afgerekend bij Super de Boer. Toch is het supermarktconcern van mening dat de stagnerende economische groei het concern geen parten speelt. Super de Boer zag de omzet per winkel stijgen. Analisten zijn verdeeld over het aandeel.

Meer omzet uit minder winkels
In het eerste halfjaar van 2008 hebben consumenten bij Super de Boer voor 947 miljoen euro boodschappen afgerekend. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog 972 miljoen euro. Het concern zag echter de omzet per winkel stijgen. In 2007 had het concern namelijk ruim 40 winkels meer onder haar hoede. De supermarktketen zag de gemiddelde weekomzet per winkel stijgen met 10,7% tot 126.000 euro.

Het concern boekte op jaarbasis dit eerste halfjaar naar eigen zeggen een identieke omzetgroei van 4,2%. Het betreft hier de verkopen van een groep van ongeveer 290 winkels die onveranderd is gebleven.

In 2007 stootte Super de Boer winkels die niet rendabel waren af, waaronder de oude Konmar- en Edahfilialen. Hierdoor bleef alleen nog de eigen formule over. Het concern is sinds vorig jaar bezig met het restylen van zijn eigen winkels. In 2008 zullen in totaal veertig winkels een metamorfose ondergaan, waarvan inmiddels de helft is voltooid. Deze reorganisatie, die varieert van het ombouwen tot vernieuwen van filialen, behelst een investering van 20 miljoen euro.

Analisten verdeeld
De analisten zijn redelijk verdeeld over het aandeel Super de Boer. Op dit moment volgen 10 analisten het aandeel. Hiervan vinden 3 analisten het aandeel koopwaardig, 3 hebben een houdadvies afgegeven en 4 analisten geven het advies om het aandeel van de hand te doen.

Sinds het begin van dit jaar is de koers van het aandeel gestegen van 2,70 euro tot 4,50 euro op de top begin april. Inmiddels is de koers afgezakt tot 3,38 euro (koers van 26 juni 2008).

In het artikel van 29 januari wordt een gemiddeld koersdoel vastgesteld van 4,19 euro. Op dit moment bedraagt het gemiddeld koersdoel 4,18 euro wat dus nagenoeg gelijk is.