Meningen verschillen over NVIDIA

Het Amerikaanse Nvidia gaf afgelopen week een business update over het tweede fiscale kwartaal van 2009. Het concern maakte hierin bekend dat het zijn financiële vooruitzichten naar beneden heeft bijgesteld. Het concern zal ook waarschijnlijk extra kosten gaan maken vanwege een productiefout. Analisten hebben naar aanleiding hierop hun advies bijgesteld.

Verlaging financiële vooruitzichten
Nvidia verwacht dat in het tweede fiscale kwartaal van 2009 de marges lager zullen uitvallen dan eerdere verwachtingen die op 8 mei werden uitgesproken. Toen werd al de verwachting uitgesproken dat de opbrengsten ongeveer 5% lager zouden kunnen zijn in Q2’09 ten opzichte van een jaar daarvoor. Dit zou een totale opbrengst in dat kwartaal betekenen van maximaal 1 miljard dollar. De totale opbrengsten zullen volgens Nvidia nu uitkomen tussen de 875-900 miljoen dollar.

De lager verwachte kwartaalomzet is volgens Nvidia te wijten aan prijsverlagingen, uitstel van producten en slechte economische omstandigheden.

Daarnaast zal Nvidia voor 150 tot 200 miljoen dollar afschrijven vanwege verwachte kosten als gevolg van het gebruik van slecht materiaal voor bepaalde producten. Volgens Nvidia is gebleken dat notebooks die bepaalde producten van Nvidia gebruiken een grotere uitval tonen dan normaal is. De fabrikant hoefde geen chips terug te roepen maar heeft de producten wel aangepast.

Ook is de toegenomen concurrentie voor NVIDA een doorn in het oog. De fabrikant heeft diverse videokaarten in prijs moeten verlagen om de concurrentie beter aan te kunnen met zijn grootste concurrent AMD.

Meningen verschillen
Analisten zijn zeer verdeeld over het aandeel Nvidia . Diverse analisten hebben hun advies neerwaarts bijgesteld, maar een even zo groot aantal analisten hebben hun advies opwaarts bijgesteld. Geen van de analisten is negatief over NVIDA. Er zijn op dit moment 12 koop- en 10 houdadviezen afgegeven voor het aandeel.

De koersdaling die sinds september 2007 is ingezet heeft ervoor gezorgd dat de koers-winstverhouding ook in een stroomversnelling naar beneden is gegaan. In 2004 bedroeg de k/w-verhouding 130,98. Op basis van de slotkoers van 3 juni 2008 bedraagt de k/w-verhouding momenteel 23,72.