Fors dividend Wereldhave

Het dividend dat vastgoedbedrijf Wereldhave dit jaar aan haar aandeelhouders uitkeerde leverde beleggers al een ruim rendement van rond de 4,60% op. Mocht Wereldhave het nominale dividend per aandeel ongewijzigd laten en de koers blijf op dit niveau dan bedraagt het dividendrendement bijna 6,50%. De hogere dividendrendementen zijn bij de vastgoedbedrijven niet ongebruikelijk; er zijn amper vastgoedbedrijven die een dividendrendement opleveren dat lager is dan van de meeste andere sectoren.

Resultaten
Over H1 2008 behaalde het bedrijf een nettowinst van 52,4 miljoen euro. Dit was fors minder dan het resultaat in dezelfde periode van 2007 (114,7 miljoen euro). Hierdoor daalde het resultaat per aandeel in deze periode naar 2,32 euro (van 5,31 in H1 2007). De Reuters-consensus van de winst per aandeel over 2008 bedraagt 5,01 euro. Over het derde kwartaal wordt een winst per aandeel van 1,21 euro verwacht, dit is het hoogste bedrag van de vier kwartalen. Wereldhave geeft in haar verklaring aan de pers aan dat het behoorlijk last heeft van het tumult op de financiële markten en de kredietcrisis. De herwaarderingen van het vastgoed zijn gestabiliseerd waardoor er geen winst kwam uit herwaarderingen. De taxaties van al het vastgoed, met uitzondering van dat in Frankrijk en het UK gingen licht omhoog. Tevens meldt het bedrijf last te hebben gehad van wisselkoerseffecten van het Britse Pond en de Amerikaanse Dollar. Hierdoor verloor het bedrijf 1,8 miljoen euro.

De analisten van Rabo Securities handhaven hun koopadvies voor het aandeel. Het koersdoel voor Wereldhave wordt verlaagd vanwege de bijgestelde outlook van het bedrijf. Geduid wordt op de komende positie in de AEX -index en de leverage van het bedrijf. Fugro , USG People NV , BAM Groep en Wereldhave krijgen na het slot van de handel op maandag 1 september een notering in de AEX -index. Dat is vrijdag bekendgemaakt door NYSE Euronext . Verder worden binnen de AMX -index de fondsen Koninklijke TenCate, OPG Groep, Pharming Groep en Smit Internationale opgenomen. De midkappers die doorschuiven naar de AEX worden uit deze lijst verwijderd.

De presentatie van de resultaten over het derde kwartaal wordt op 7 november 2008 gehouden.