Oliegiganten VS onder de loep genomen

Exxon Mobil , ’s werelds grootste olieproducent en Chevron, de op één na grootste olieproducent van de Verenigde Staten, kwamen recentelijk met hun tweede kwartaalcijfers. Beide bedrijven profiteerden sterk van de gestegen vraag naar en prijs van olie. Analisten zijn dan ook positief gestemd over beide olieconcerns.

Stijging nettowinst
Exxon Mobil boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 11,68 miljard dollar een stijging van 14% ten opzichte van 2007. De omzet van het bedrijf in het tweede kwartaal bedroeg 138,07 miljard dollar en is een stijging van 39,72 miljard dollar. De nettowinst per aandeel kwam uit op 2,27 dollar.Chevron profiteert van de olieschaarste
Chevron maakte recent bekend dat de recordprijzen voor olie de omzetten voor het tweede kwartaal een flinke duw in de rug hebben gegeven. Chevron deelde tevens mee dat de winst 11% hoger was uitgevallen. Het bedrijf boekte een winst van 5,9 miljard dollar. Dit betekende een verdubbeling ten opzichte van 2007 toen er een nettowinst gerealiseerd werd van 2,41 miljard dollar. Chevron noteerde een winst per aandeel van 2,90 dollar. De zwakke marges van benzineproductie leidde echter tot een groot verlies bij de raffinageverrichtingen. Het wordt steeds moeilijker om olie te winnen en dit heeft zijn effect op de winstmarges van het bedrijf. De hogere olieprijs compenseert dit echter gedeeltelijk.

Chevron, profiteerde zeer sterk van de stijgende prijs van olie. De prijs van een vat olie kwam gemiddeld uit op 125 dollar per vat. De benzineprijzen in de Verenigde Staten stegen in deze periode met gemiddeld 0,25 dollar en hadden een sterk effect op de winstmarges van het bedrijf.

Zowel Exxon Mobil als ook Chevron gaan ervan uit dat de vraag naar olie voorlopig nog sterk zal toenemen mede door de opkomende economieën.

Positieve consensus
Analisten zijn positief gestemd over beide oliegiganten. Voor het aandeel Exxon Mobil staan op dit moment 11 koop- en 8 houdadviezen uit. Voor Chevron staan er 1 verkoopadvies, 6 houd- en 8 koopadviezen uit.