Sainsbury gaat moeilijke tijden tegemoet

Het Britse supermarktconcern Sainsbury verwacht dat het moeilijke tijden tegemoet gaat. Het bedrijf presenteerde onlangs zwakke kwartaalresultaten en mede daarom hebben sommige analisten hun taxaties neerwaarts bijgesteld. Gemiddeld zien analisten daarnaast geen verder opwaarts potentieel voor het aandeel, waardoor afgevraagd kan worden waarom beleggers in het aandeel zouden moeten stappen.

Door onze redactie

Teleurstellende resultaten
Sainsbury presenteerde onlangs zijn resultaten over het vierde kwartaal van het fiscale boekjaar, die niet voldeden aan de verwachtingen van analisten. De derde supermarktketen in Groot-Brittannië gemeten naar jaaromzet, realiseerde over het afgelopen kwartaal een stijging van de omzet van 1% bij winkels die langer dan een jaar open zijn, terwijl analisten rekening hadden gehouden met een stijging van 2,4%. In het derde kwartaal was er nog sprake van een toename van 3,6%.

Het Britse supermarktconcern waarschuwt dat het een moeilijke periode tegemoet gaat. Door de hogere prijzen voor brandstoffen en de geplande overheidsbezuinigingen hebben consumenten minder te besteden. De afgelopen kwartalen wist Sainsbury juist sneller te groeien dan zijn concurrenten, geholpen door onder meer een expansie op het gebied van online winkelen.

Sainsbury is niet de enige supermarktketen die geconfronteerd wordt met consumenten die de hand op de knip houden. Het Nederlandse Ahold maakte onlangs bekend dat het met name in de Verenigde Staten wordt geconfronteerd met een terughoudende consument. Mede daarom waarschuwde de Nederlandse grootgrutter destijds al voor lastige omstandigheden in 2011.

Koersdoel verlaagd
De Zwitserse zakenbank UBS heeft zijn koersdoel voor Sainsbury verlaagd van 450 GBp naar 440 GBp. De huidige ongunstige marktomstandigheden in de Britse detailhandel zullen voor Sainsbury in het lopende jaar resulteren in een gedempte groei, zo verwachten de analisten. Zij hebben daarom hun verwachtingen voor de winst voor belastingen verlaagd met 3-4%. Voor de langere termijn blijft de groeistrategie van het bedrijf volgens de analisten intact en mede daarom hebben zij hun ‘buy-advies’ herhaald.

Consensus
Voor het aandeel staan 3 koop-, 11 houd- en 5 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht negatief is. Gesteld kan worden dat de meeste analisten een behoudende opinie over het aandeel hebben ingenomen.

Door de koersdoelverlaging van UBS bedraagt het gemiddeld koersdoel nu 378,67 GBp, wat dicht bij de huidige koers van het aandeel ligt. Dit impliceert dat analisten gemiddeld van mening zijn dat het aandeel op het huidige koersniveau eerlijk gewaardeerd is. Opvallend daarbij is dat de analisten van UBS ondanks dat zij hun koersdoel hebben verlaagd een van de weinige analisten zijn die nog een redelijk opwaarts potentieel zien. Met hun nieuwe koersdoel van 440 GBp verwachten zij namelijk een rendement van iets meer dan 15%.

Naar verwachting zal 2011 een moeilijk jaar worden voor Sainsbury . Het bedrijf zal sterk afhankelijk zijn van de economische ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer de bezuinigingen de Britse consument hard zullen treffen zal een herstel van de resultaten langer duren, iets waar analisten al rekening mee houden.