Total bestgewaardeerde oliegigant

Total Fina Elf , één van de grootste olie- en gasmaatschappijen ter wereld staat er goed voor in de olie- en gassector. Total liet in het tweede kwartaal van 2008 een stijging zien in de olie- en gasproductie ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit is een verschil met diverse andere wereldleidende producenten die geen stijging lieten zien. Analisten zijn onbetwist zeer positief over het aandeel.

Analisten zeer positief over Total
Met de 37 adviezen die zijn afgegeven door analisten krijgt Total 34 koop- en 2 houdadviezen en daarnaast 1 verkoopadvies. Dit maakt Total tot het best gewaardeerde aandeel in de olie- en gassector volgens de consensus en de rating. Directe concurrenten zoals Royal Dutch Shell , BP en Exxon Mobil scoren ook goed qua adviezen die gegeven worden. Zo krijgt Royal Dutch Shell 27 koop-, 3 houd- en 2 verkoopadviezen.

Voor het complete overzicht klik hier.

Hoogste verwachte rendement in de sector
Met een verwacht rendement van boven de 40% laat Total hiermee ook zijn concurrenten achter zich. Royal Dutch Shell achtervolgt Total hierin met een verwacht rendement van 37%. Andere concurrenten zoals BP en Chevron volgen daarna met een verwacht rendement van ongeveer 30%. Gezien deze rendementen gaat het nog vrij aardig in de olie- en gassector.

Research & Development
Gepland staat dat Total tot 2013, 7.8 miljard dollar aan R&D zal vrijmaken. Concurrent BP heeft in 2007 566 miljoen dollar uitgegeven en heeft aangegeven dit per jaar met 15% te laten stijgen. Een analist heeft aangegeven, dat Total waarschijnlijk 20% meer zal investeren in R&D dan in 2007.

Fundamentals
Onderstaande tabel geeft aan dat Total een forse groei heeft gemaakt in het tweede kwartaal van 2008 ten opzichte van het tweede kwartaal in 2007. Met een stijging van 23.3% bij de omzet en een stijging van 38.7% in het bedrijfsresultaat laat Total ook hier goede resultaten zien.De winst per aandeel van Total laat vanaf 2004 al een goede vooruitgang zien net zoals de koers/winst-verhouding die vanaf 2006 weer aan het dalen is. Het dividend dat per aandeel uitgekeerd wordt geeft vanaf 2004 een stijgende lijn, wat tevens heeft gezorgd voor een stijging in vier van de vijf laatste jaren in het dividendrendement. Zie hieronder schematisch de Fundamentals van Total.