Geen salaris voor personeel Saab, fors negatieve reactie op het Damrak

Omdat Saab de noodzakelijke financiering niet binnen heeft, kan ze haar personeel geen salaris meer betalen. Dit maakte het moederbedrijf van Saab, Swedish Automobile donderdag bekend. Swedish Automobile is de nieuwe naam van Spyker Cars. Het aandeel Swedish Automobile noteert omstreeks 10.00 uur op de Amsterdamse beurs een verlies van ruim 16 procent.

Faillissement Saab?
De gesprekken omtrent de financiering van Saab duren voort. Swedish Automobile en Saab zijn in gesprek met diverse Chinese partijen maar dit heeft tot dusver geen positieve resultaten opgeleverd. Naast deze gesprekken wordt er ook nog onderhandeld met toeleveranciers over levering van onderdelen. Omdat toeleveranciers weinig geduld meer hebben, dreigt er voor topman Victor Muller een faillissement van zijn bedrijf.

Het Zweedse bedrijf produceert al ruim twee weken geen auto’s meer. Deze productiestop was in april en mei ook al het geval. De productiestop van Saab auto’s zal nog zeker twee weken duren, aldus het bedrijf dinsdag.

Antonov
Saab productie moeilijkheden personeel Saab heeft al deals met Chinese autobedrijven die de financiering op lange termijn zullen garanderen maar op korte termijn zijn er nog moeilijkheden. Zo is het bedrijf van plan om haar eigen fabrieken te verkopen om vervolgens terug te huren. Dit moet volgens Muller ruim 900 miljoen euro opleveren. De Russische zakenman Vladimir Antonov had plannen om de vestiging in Trollhattan te huren maar heeft hier later vanaf gezien.

Tevens is Antonov geïnteresseerd om Saab te helpen middels een storting van 100 miljoen euro. Echter is de Europese Investeringsbank (EIB) en de Zweedse overheid hiervan geen voorstander. De EIB heeft reeds 400 miljoen euro aan Saab geleend.