Verlaging overdrachtsbelasting, koers Heijmans en BAM stijgen

Het kabinet heeft besloten om de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning te verlagen van 6 naar 2 procent. Deze maatregel zou in eerste instantie voor één jaar gelden en gaat onmiddellijk in. Voor de schatkist gaat deze maatregel zo’n 1 miljard euro kosten. Voor de bouwbedrijven Heijmans en Koninklijke Bam Groep pakt deze maatregel goed uit. De bedrijven noteren op het Damrak met winsten van respectievelijk 3,3 procent en 2,8 procent.

Nederlandse Vereniging van Makelaar
Overdrachtsbelasting omlaag <a href='/aandeel/22-bam'> BAM </a> <a href='/aandeel/26-heijmans'> Heijmans </a> omhoog Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaar (NVM) is dit een hele goede zaak en zijn ze zeer blij dat de verhuisboete eraf gaat, aldus een NVM-woordvoerder. De reden voor het meteen laten ingaan van de maatregel is om te voorkomen dat de huizenmarkt op slot gaat. Het voordeel voor een koper van een gemiddelde eengezinswoning bedraagt zo’n 10.000 euro.

aandelenbeurs
Wie betaalt?
Het kabinet zal vandaag bepalen dat de banken het gat in de overheidsbegroting door de verlaging van de overdrachtsbelasting zullen betalen. Boele Staal voorzitter van Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt het prima dat de overdrachtsbelasting omlaag gaat maar voegt daaraan toe dat het een breder beleid moet hebben. Je kan niet elke rekening bij de banken leggen, zo stelt de voorzitter van NVB. Verder zegt hij dat elke euro die nu wordt betaald aan de bekostiging van deze verlaging, de bank niet kan gebruiken voor kredietverstrekking en dus ook geen nieuwe hypotheken verlenen. “Het is economisch gezien heel onverstandig”, aldus Staal.