Franse autoverkopen blijven dalen

De verkopen van personenauto's zijn in Frankrijk en Spanje in juni opnieuw gedaald. In Frankrijk daalde het aantal nieuwe personenauto's dat op naam werd gezet afgelopen maand met 12,6 procent vergeleken met een jaar eerder. In mei was de daling 8,3 procent, in april 11,2 procent. De verkopen van lichte bedrijfswagens kwamen in juni 10,1 procent lager uit dan een jaar eerder.

Dat liet brancheorganisatie CCFA vrijdag weten. De branche blijft last hebben van de naweeën van de sloopregeling, juist bedoeld om de verkopen uit het slop te trekken.

Sloop
De Franse sloopregeling, waarbij kopers een flink voordeel kregen op de aanschaf van een nieuwe auto, liep in december af. De regeling was in het kielzog van de economische crisis in het leven geroepen, omdat mensen geen nieuwe auto's meer kochten.

Het zorgde voor een enorme opleving in de verkopen, maar nadat de regeling afliep, zakten de verkopen net zo hard weer in. Hoewel de subsidie tot eind vorig jaar gold, mochten auto's tot maart onder de regeling op naam worden gezet.

Spanje
De autoverkopen in Spanje zijn in juni voor de twaalfde maand op rij gedaald. Dat maakte de Spaanse vereniging van autofabrikanten vrijdag bekend. De autoverkopen daalden met 31,4 procent ten opzichte van een jaar eerder naar 83.385 auto's.

De scherpe daling heeft vooral te maken met de afschaffing van de sloopsubsidie door de Spaanse regering vorig jaar juli. Destijds nam de autoverkoop in Spanje nog sterk toe dankzij de slooppremie.

ANP