HAL laatste keer naar New York

De Holland America Line (HAL) maakt na 40 jaar nog één keer de klassieke oversteek van Rotterdam naar New York. Ter herdenking van de nostalgische transatlantische overtochten zet het vlaggenschip Rotterdam van de rederij zondagavond eenmalig koers naar de nieuwe wereld. Nu cruises in Europa en ook in Nederland bezig zijn aan een stevige opmars, besloot de cruisemaatschappij als eerbetoon aan het verleden de route voor een keer in ere te herstellen. ''Deze afvaart betekent veel voor Holland America Line en Rotterdam. We zijn trots op de historische banden tussen de HAL en Nederland'', zegt Nico Bleichrodt van de HAL.

Holland Amerika lijn vertrek uit Rotterdam bij hotel New York
Holland Amerika lijn vertrek uit Rotterdam bij hotel New York
De tocht markeert niet alleen het verleden, maar is ook een voorbode van de toekomst. ''Vanaf zomer 2012 krijgt ons schip ms Rotterdam gedurende het hele jaar Rotterdam als vaste thuishaven.''

Het schip vertrekt vanuit de Maasstad voor cruises naar bestemmingen in Noord-Europa, de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden, het Caraïbisch gebied en naar Indonesië.

Cruiseland
De HAL zet dan ook zwaar in op Nederland als cruiseland. Zestien cruises hebben dit jaar Rotterdam als begin- en eindpunt. In totaal komen de schepen van HAL 19 keer in thuishaven Rotterdam en vier keer in Amsterdam.

''Met de keuze voor Rotterdam onderstreept Holland America Line haar historische band met de stad'', aldus Bleichrodt. De rederij werd in die stad in 1873 opgericht.

Luchtvaart
Tussen 1873 en 1971 vertrokken ongeveer een half miljoen mensen met een schip van de HAL naar het beloofde land Amerika. Velen om zich als emigrant daar blijvend te vestigen, anderen ook alleen voor het plezier van de bootreis.

Maar met de opkomst van de luchtvaart in de jaren zestig, besloot HAL in 1971 te stoppen met de passagiersdiensten naar New York. Daarna legde de maatschappij zich steeds meer op cruises toe.

Inmiddels verzorgt de HAL met 15 schepen jaarlijks rond de 500 cruises, doet 354 havens aan en bezoekt 98 landen.

ANP