Hogere omzet, lagere winst voor AkzoNobel, koers daalt

De verffabrikant AkzoNobel heeft 10 procent minder winst gemaakt in het tweede kwartaal. Toch is de omzet gegroeid met 5 procent als resultaat van hogere volumes en prijzen. De maker van Dulux en Flexa verven had moeilijkheden met de hogere grondstofprijzen en de doorberekening daarvan aan de klant. Het aandeel AkzoNobel noteert omstreeks 9.51 uur een verlies van 1,3 procent op een koers van 41,58 euro.

Hogere omzet, lagere winst
De EBITDA (operationele winst) in het tweede kwartaal van 2011 was 551 miljoen euro wat een jaar eerder nog 614 miljoen euro was. Deze daling van 10 procent lag in lijn met verwachtingen van analisten die gerekend hadden op 552 miljoen euro volgens een poll van persbureau Bloomberg .
De omzet van 4,1 miljard euro was vijf procent hoger dan dezelfde periode een jaar eerder waarbij 3,9 miljard euro werd gerealiseerd. Analisten hadden echter een stijging van zeven procent verwacht.

Extra maatregelen
Vertrekkend topman Hans Wijers zegt dat hij niet tevreden is met de resultaten. AkzoNobel zal volgens de topman extra maatregelen nemen die ervoor moeten zorgen dat de verfgigant zijn doelstellingen van een ebitda-marge van 13-15 procent kan waarmaken. Deze maatregelen zullen in de tweede helft van het jaar duidelijk worden.

Groeimarkten in opkomst
De grondstoffen stegen op jaarbasis met 20 procent was de prestaties negatief beïnvloede, aldus een persbericht van AkzoNobel vandaag. Ook meldt ’s werelds grootste coatingsproducent dat op diverse locaties verlengde productiestops waren voor groot onderhoud, wat resulteerde in hogere kosten. De volwassen markten zoals Europa blijven achter met de vraag naar verven en lakken. De groeimarkten bleven echter over de gehele linie sterk presteren.