Mercurius sluit biedingsoorlog op Australische brouwer Foster

Op vrijdag 29 juli heeft de CEO van Foster’s, John Pollaers, een zakenlunch gehad met aandeelhouders en analisten. Tijdens deze lunch kwam het vijandige bod van SABMiller op Foster’s uitvoerig ter sprake. Sinds SABMiller op 21 juni een bod van AU$ 4,90 uitbracht op Foster’s, is het stil aan de zijde van SABMiller. Ook tijdens de presentatie van de 1e kwartaalcijfers van SABMiller vorig week gaf de Zuid Afrikaanse brouwer geen commentaar op het bod. SABMiller had eerder al aangegeven dat het verwacht dat Foster’s toenadering zoekt rondom het bod.

Toenadering verwacht
Die toenadering lijkt er nu te komen zo vermoed Koen Bender van de Haagse vermogensbeheerder Mercurius. Tijdens de lunch zei Pollaers dat hij overnamegesprekken met SABMiller niet uitsluit. Hij voegde daar wel aan toe dat hij het huidige bod echter zo laag vindt dat hij dat geen uitgangspunt voor onderhandelingen vindt. “Onze belangen zijn gelijk aan die van onze aandeelhouders” aldus Pollaers. Gezien de opmerkingen van Pollaers lijkt het voor de hand te liggen dat SABMiller en Foster’s met elkaar gaan praten over een overname.

Pollaers maakt ook bekend dat Foster’s niet langer kampt met teruglopend marktaandeel. Voor het eerst in 10 jaar stabiliseert het marktaandeel van de Australische brouwer. Pollaers verwacht dat de biermarkt weer een kleine groei kan gaan laten zien.

Bod van SABMiller zou hoger kunnen
SABMiller zou best haar bod op Foster’s verhogen, zo levert een rondvraag bij diverse analisten door Bloomberg News op. Foster’s heeft een 50% marktaandeel in Australië, hele hoge marges voor een bierbrouwer, hypermoderne brouwerijen en daarmee een sterke vrije kasstroom. Dit maakt de brouwer een aantrekkelijke partij voor SABMiller zo stelt Bender.

Tot op heden hebben zich nog geen andere geïnteresseerde partijen bij Foster’s gemeld. Dit voert de druk op het management van Foster’s op om het bod van SABMiller serieus te behandelen.

Op 23 augustus maakt Foster’s haar cijfers over het tweede kwartaal bekend. Voor die tijd zal het concern enige voortgang moeten boeken in de besprekingen om haar aandeelhouders tevreden te houden.

Bender verwacht voor die tijd dan ook nieuwe berichten rondom deze overname. Mercurius Vermogensbeheer heeft voor het merendeel van haar relaties positie in de Fosters Sprinter Long.