Geduld van SABMiller raakt op

De poging van SABMiller om de Australische brouwer Foster’s over te nemen gaat een nieuwe fase in. SABMiller heeft het bod vijandelijk gemaakt en gaat rechtstreeks naar de aandeelhouders van Foster’s. SABMiller bracht eind juni een vriendelijk bod van AU$ 4,90 uit op Foster’s. Foster’s bestempelde het bod meteen als veel te laag en gaf aan dat het geen uitgangspunt voor onderhandelingen was.

Nog geen tweede bieder
Marktvorsers hielden rekening met een mogelijke tweede bieder op Foster’s maar die bleef tot op heden uit. Tijdens een lunch die Foster’s CEO John Pollaers met analisten had op 29 juli, gaf Pollaers aan dat hij open stond voor gesprekken met SABMiller. Naar nu blijkt hebben er geen gesprekken plaatsgevonden. SABMiller geeft aan dat het meerdere pogingen heeft gedaan om in gesprek te komen met de directie van Foster’s maar zonder resultaat.

Geduld SABMiller raakt op
Het geduld van SABMiller raakt dus op en de Zuid Afrikaanse brouwer heeft besloten om het bod rechtstreeks aan de aandeelhouders voor te leggen. Dat SABMiller deze stap nu zet is strategisch ingegeven. Op 23 augustus maakt Foster’s haar halfjaarcijfers bekend. Dan kan John Pollaers nu ook de nodige kritische vragen verwachten. “Waarom bleven de contactverzoeken van SABMiller onbeantwoord?”

SABMiller heeft aangegeven dat het haar bod gestand doet als 90% van de aandelen worden aangemeld. In de afgelopen weken heeft SABMiller de financiering van het bod met diverse banken rond gekregen.

Meerdere grootaandeelhouders van Foster’s hebben al aangegeven geen haast te hebben met het aanmelden voor het bod van SABMiller. Zij geven aan dat het hoogst ongebruikelijk is dat het eerste bod, zonder verhoging, wordt geaccepteerd.

Vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer verwacht dat de koers van Foster's nog wel verder op kan lopen en houdt daarom zijn longpositie (door mmiddel van een sprinter) aan.