Overname Foster's door SABMiller is rond na verhoging met 20 cent

Foster’s heeft een verhoogd bod van SABMiller geaccepteerd. Na een overnamestrijd van ongeveer 3 maanden verhoogde SABMiller haar initiële bod van AU 4,90 naar een bod van AU 5,10. Daarnaast houden aandeelhouders van Foster’s recht op een kapitaalteruggave van AU 0,30 en het slotdividend van AU 0,1325. Bij elkaar komt het bod dan uit op AU 5,5325 een verhoging van 13% ten opzichte van het openingsbod van de Zuid Afrikaanse brouwer.

Het aanhoudende verzet van bestuursvoorzitter Pollaers van Foster’s heeft dus effect gehad. Hij heeft het bod van AU 4,90 steeds afgewezen als een significante onderwaardering van zijn bedrijf.

Overnameprijs is geen premie boven de sector
Met het huidige bod van AU 5,5325 wordt het bedrijf gewaardeerd op 14,1 maal Ebitda, wat in lijn is met andere grote overnames in de biersector. Minstens zo belangrijk is dat Pollaers, ondanks het uitblijven van een tweede bieder en in zeer moeilijke financiële markten, SABMiller wist te verleiden haar bod te verhogen.

Gemoedelijke sfeer
”johnIn de persconferentie die op de bekendmaking van de overname volgde zei John Pollaers de CEO van Foster’s : “We negotiated the final deal over a beer”. Dit onderstreept de gemoedelijke sfeer waarin de laatste onderhandelingen plaats vonden. Ook werd bekend dat de CEO van SABMiller, Graham Mackay, niet in Australie geweest is. De onderhandelingen vonden vorige week plaats in Istanbul.

Analisten in Londen tonen zich positief verrast over de snelheid waarmee de overname alsnog tot stand is gekomen en de hoogte van het bod. Eerder werd AU 5,30 als de bovenkant van de bandbreedte voor de overname gezien.

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor de meeste van haar relaties positie in de ING Sprinter Long Foster’s. Deze positie zal binnenkort worden verkocht nu er een akkoord is over de overname. Op basis van een prijs van AU 5,5325 is het verwachte rendement op deze transactie 22%.