'Amerikaanse investeerder redt Saab'

Een grote Amerikaanse investeerder is van plan grootaandeelhouder van de Zweedse autofabrikant Saab te worden. Het geld dat hiermee gemoeid is, zou Saab de kans geven de fabriek weer op te starten. Dit heeft een bron binnen Saab tegen de Zweedse zakenkrant Dagens Industri gezegd.

Een woordvoerder van Saab kon geen commentaar geven op het bericht in Dagens Industri. Wel gaf hij aan dat er wordt gewerkt aan een oplossing voor de langere termijn. Topman Victor Muller was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Komend weekend
Saab hoopt volgens de bron de deal uiterlijk komend weekend af te kunnen sluiten. De afgelopen twee weken was Victor Muller in de Verenigde Staten om investeerders voor de noodlijdende autofabrikant te zoeken. Woensdag werd al bekend dat het investeringsfonds GEM Global Yield Fund 5 miljoen aandelen Swedish Automobile heeft gekocht.

Met dit geld zou Saab in elk geval de lonen van de kantoormedewerkers kunnen betalen. Met het geld van de Amerikaanse investeerder moet Saab zijn fabriek weer kunnen opstarten.

Hiervoor moet het bedrijf eerst de schulden aan zijn toeleveranciers ter waarde van bijna 1 miljard Zweedse kroon (110 miljoen euro) inlossen.

ANP