Zweedse deurwaarder legt beslag Saab

De organisatie van Zweedse deurwaarders (Kronofogden) heeft een eerste beslag gelegd op banktegoeden van autofabrikant Saab. Dat zei een woordvoerder van de Kronofogden-vestiging in Uddevalla, die bezig is bijna 100 claims die toeleveranciers op Saab hebben probeert te verhalen. Het beslag geldt voor circa 550.000 euro op een Saab-rekening bij de grote Zweedse bank SEB en kan de eerste twee tot vier oudste claims plus rente dekken. Het geld is overigens nog niet van de rekening gehaald.

Kronofogden heeft meer Zweedse banken om informatie over Saab-tegoeden gevraagd. Buitenlandse banken vallen buiten de incassobevoegdheid van de Zweedse deurwaarders en worden daarom niet benaderd. De bankrekeningen van Saabs Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile zijn dus veilig voor de Zweedse autoriteiten.

Salarissen
Mocht bij meer Zweedse banken Saab-geld worden ontdekt, dan gaan de schuldeisers volgens de Zweedse wet voor op de salarissen van de 3700 werknemers van Saab. De Kronofogden-woordvoerder zei dat ongeruste Saab-employees al hebben gebeld met de dienst. Enkele weken geleden vertelde Saab-topman Victor Muller tegen de vakbonden dat het personeel zich geen zorgen hoeft te maken over de loonuitbetalingen eind augustus.

In een reactie tegen persbureau Reuters liet Saab weten dat gesprekken worden gevoerd met de deurwaarder. ,,Zij moeten hun proces volgen, maar we zijn in dialoog om onze mogelijkheden te kunnen begrijpen.'' De woordvoerster van Saab zei dat ze verwacht dat de salarissen van de medewerkers van het bedrijf eind deze maand betaald kunnen worden.

ANP