Imtech krijgt grote order van Canadese kustwacht

Imtech maakte bekend dat Imtech Marine als technologiepartner van Seaspan Vancouver Shipyards betrokken zal worden bij de uitvoering van het National Shipbuilding Procurement Strategy (NSPS) programma van de Canadese regering. Dit programma voorziet in realisatie van een groot aantal marine-, kustwacht- en onderzoeksschepen. Analisten hebben nog niet gereageerd.

Imtech zal betrokken worden bij het 'non-combat' deel van dit programma, volgens verwachting 8 schepen. De totale investering van dit deel van het programma bedraagt circa 8 miljard euro. Imtech is de voorziene partner van Seaspan voor de platformautomatisering, elektrotechniek, elektrische voortstuwing en de lucht- en klimaatbehandeling (HVAC), waardoor - na formele toekenning - op termijn sprake zal zijn van een aanzienlijke toename van de maritieme orderportefeuille.

Hightech schepen
Het 'non-combat' deel van het programma omvat volgens verwachting twee Joint Support schepen (JSS, Joint Support Ships) elk met een lengte van 175 meter en met een optie voor realisatie van nog een dergelijk schip. Deze schepen gaan Canadese marineschepen, of het vlootverband waarvan zij deel uitmaken, op zee bevoorraden, zwaar of speciaal materieel vervoeren en landoperaties vanuit zee ondersteunen. Daarnaast behoren humanitaire hulpoperaties en civiele taken zoals rampenbestrijding tot het takenpakket. Verder staat de bouw gepland van een offshore oceanografisch onderzoeksschip (OOSV, Offshore Oceanographic Science Vessel) met een lengte van 85 meter dat oceanografisch onderzoek zal gaan doen aan de oostkust van Canada.

Ecosystemen
Daarnaast zullen er drie offshore onderzoeksschepen gebouwd worden die wetenschappelijk onderzoek doen naar de visstand en de ontwikkeling van ecosystemen aan zowel de oost- als westkust van Canada (OFSC, Offshore Fisheries Science Vessels). Tot slot zal Seaspan een 140 meter lange polaire ijsbreker bouwen, die als het 'kroonjuweel' van de nieuwe Canadese vloot kan worden beschouwd. Deze hightech ijsbreker zal in de meest zware klimaat- en weersomstandigheden de Canadese polaire soevereiniteit in het noorden van Canada gaan beschermen en tevens een belangrijke rol vervullen bij de bescherming van het milieu en het Canadese natuurlijke erfgoed op de Noordpool.