Voorgaande overnames Mexichem op boekwaarde, bod Wavin ligt daar onder

Op dinsdag 6 december maakte Mexichem bekend haar bod op de aandelen Wavin te verhogen van € 8,50 naar € 9,-. Ditmaal was Wavin snel met haar reactie; €9,- is te weinig aldus Koen Bender van vermogensbeheerder Mercurius. Het Zwolse bedrijf gaf niet aan wat wel een acceptabele prijs zou zijn. Naar nu blijkt hebben de Mexicanen en de Nederlanders in de afgelopen week een bijeenkomst gehad waarbij de wederzijdse standpunten zijn uitgewisseld. Mexichem heeft aangegeven dat Wavin een aparte entiteit blijft met een eigen Raad van Bestuur, een eigen Research en Development afdeling en dat er een productievestiging in Nederland blijft.

Mexicanen hopen op vriendelijke overname

Op de website van Mexichem valt te lezen dat het bedrijf het bod heeft verhoogd om op een vriendelijke wijze voortgang te houden. Vooralsnog blijven de Mexicanen dus hopen op een vriendelijke overname en een snelle reactie. In het persbericht van Mexichem geeft het bedrijf aan een mondiale speler in plastic leidingen te willen creëren. Uit het jaarverslag van Mexichem blijkt dat de Mexicanen de boekwaarde van in 2010 overgenomen bedrijven betaald te hebben. Het openstellen van de boeken kan dus heel nuttig zijn aldus Mercurius.

Zittende aandeelhouders eisen meer

Wavin heeft echter ook rekening te houden met de belangen van haar aandeelhouders. 47% van de aandelen is in handen van 8 grootaandeelhouders. Delta Lloyd is de grootste partij met een belang van ruim 7%. Zij heeft al laten weten pas zaken te willen doen vanaf € 10,- per aandeel. Het bod van Mexichem van € 8,50 waardeert het bedrijf op € 440 miljoen. Een verhoging naar € 10,- per aandeel zou het bedrijf een waarde van € 515 miljoen geven. Daarbij komen nog de schulden van Wavin ter grootte € 258 miljoen (eind 2010). Daarmee is de totale overnamesom € 773 miljoen. Bij de huidige wisselkoers is dit $ 1,028 miljard. Eind augustus heeft Mexichem een kredietlijn van $ 1 miljard afgesloten. Mexichem heeft dus de mogelijkheid om het bod te verhogen. De snelheid waarmee het bod binnen 2 weken van € 8,50 naar € 9,- werd verhoogd doet vermoeden dat de Mexicanen serieus zijn en haast hebben.

De directie van Wavin heeft zelf ook een financieel belang bij een verbetering van het bod. De CEO, CFO en COO hebben gezamenlijk 340.118 aandelen.

Blufpoker van Wavin

Wavin speelt met de nieuwe afwijzing wel hoog spel. De kans bestaat natuurlijk dat de Mexicanen het bod terugtrekken. Mercurius acht die kans echter klein. Mexichem is licentiehouder voor Wavin producten in Latijns Amerika. De Mexicanen weten dus waar ze op bieden en als de groei in Latijns Amerika hoog blijft is dit een aanvullende reden om de licentiegever te kopen. De eerste besparing is dan het niet langer hoeven te betalen van de licentiefees. Uit het jaarverslag van Wavin blijkt dat haar licentiefees in totaal € 60 miljoen bedragen. Mexichem heeft via haar dochter Amanco licenties voor de productie van Wavin producten in Latijns Amerika aldus Koen Bender van de Haagsche vermogensbeheerder Mercurius.