Mexichem heeft voldoende cash voor hoger bod op Wavin

Op maandag 21 november maakte Wavin bekend dat het Mexicaanse bedrijf Mexichem een voorwaardelijk bod heeft uitgebracht van € 8,50 in contanten. De Mexicanen hebben daarmee € 440 miljoen over voor het bedrijf, exclusief schulden. Mexichem kent Wavin goed want het is al jaren licentiehouder van Wavin. Wavin heeft in haar reactie aangegeven het bod te zullen bestuderen. De grootste aandeelhouder Delta Lloyd (7,88%) heeft al aangegeven het bod aan de te lage kant te vinden. Delta Lloyd geeft € 10,- als minimale prijs aan. De 8 grootste aandeelhouders in Wavin bezitten tesamen ruim 47% van de aandelen. Mexichem kan daarmee moeilijk om de belangen van de grootste aandeelhouders heen zo meldt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer in Den Haag.

Forse groei Mexichem

Mexichem is in Europa een relatief onbekende partij, maar groeide de afgelopen jaren fors in Latijns Amerika door enkele grote overnames. Het bedrijf heeft daarmee de expertise om grote bedrijven succesvol te integreren. Daarnaast vormen Wavin en Mexichem geografisch een goede match. Mexichem haalt slechts 4% van haar omzet uit Europa. In Latijns Amerika produceert en verkoopt Mexichem al jaren de producten van Wavin. Mexichem benadert dus geen vreemde voor overname.

Voldoende cash

De grootaandeelhouder van Mexichem, Antonio Del Valle Ruiz, is oud-bankier en heeft goede contacten bij HSBC . Twee maanden geleden werd bij o.a. HSBC een kredietfaciliteit afgesloten van $ 1 miljard. Mexichem heeft dus meer dan voldoende liquide middelen om het bod van € 8,50 te doen slagen of zelfs te verhogen.

Koers onder bod

De huidige koers van Wavin ligt 12% onder het bod van Mexichem. Deze discount kan worden verklaard door het feit dat het een voorwaardelijk bod betreft. Het boekenonderzoek moet nog plaatsvinden en Mexichem heeft dus nog alle gelegenheid om het bod terug te trekken. Toch is het onze inschatting dat Mexichem het bod zal doorzetten. Het bedrijf heeft de financiering voor het bod rond en de lage waardering biedt een goed moment om Wavin relaief goedkoop te acquireren.

Daarnaast verwerft Mexichem in een klap marktdominantie in Europa, en een bedrijf met een sterke cashflow.

Eventueel een hoger bod

Het bod van Mexichem is € 8,50 in cash. Dit legt een bodem onder de koers. De afwijzing van het bod door Wavin aandeelhouders als te laag en de mogelijkheid tot een biedingsoorlog, maken het extra interessant om Wavin te kopen. Een goede manier om van een (verhoogd) bod te profiteren is het kopen van de RBS Wavin Turbo Long met een stoploss van € 4,51. Het financieringsniveau is € 4,10. De Turbo heeft daarmee een hefboom van 2,1. De ISIN code van deze Turbo is NL0010010419.

Wavin is Europese marktleider op het gebied van kunststof leidingsystemen. Het bedrijf ontwikkelt en produceert leidingen voor drinkwater, afvalwater en hemelwater, water en gas distributie en telecomtoepassingen. De onderneming heeft vestigingen in 29 Europese landen en realiseerde in 2010 een wereldwijde omzet van €1,3 miljard. Buiten Europa heeft Wavin een groot netwerk van licentiehouders en distributeurs.

In oktober 2006 werd het bedrijf tegen € 11,50 naar de Amsterdamse beurs gebracht. Op vrijdag 18 november jl. noteerde het een laagste koers van € 3,79. Begin mei van dit jaar wisselde een aandeel Wavin nog voor € 12,18 van eigenaar. In een recent rapport berekende ING een waarde voor het aandeel van € 13,10. op basis van de discounted cashflow methode. ABN Amro kwam eind oktober nog tot een koersdoel van € 12,-.

Mercurius Vermogensbeheer heeft positie in de RBS Wavin Turbo Long voor enkele van haar cliënten.