Omzet- en winststijging voor Wavin

De producent van buizen en leidingsystemen Wavin heeft in het eerste halfjaar van 2011 een flinke omzet- en winststijging gerealiseerd. De hogere grondstofprijzen zetten de operationele winstmarge echter onder druk. Dat maakte Wavin woensdag bekend bij de presentatie van de cijfers over de eerste 6 maanden van dit jaar.

De grondstofkosten konden volgens topman Henk ten Hove niet volledig worden gecompenseerd. De prijzen van grondstoffen lijken volgens het bedrijf inmiddels hun piek te hebben bereikt, maar Wavin verwacht dat ook in de rest van het jaar de marges onder druk zullen blijven staan. Een deel van de gestegen kosten werd wel gecompenseerd door volumegroei en efficiëntieverbeteringen, aldus het bedrijf.

De onderneming gaat uit van een positieve omzetontwikkeling gedurende de resterende maanden van 2011.

In het eerste halfjaar bedroeg de omzet 681 miljoen euro, een stijging van 14,7 procent ten opzichte van vorig jaar en hoger dan analisten hadden verwacht. Marktvorsers gingen uit van 672 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 4,3 miljoen euro terwijl analisten een bedrag van 3,1 miljoen euro verwachtten. In 2010 was dat nog 0,2 miljoen euro.

Weersomstandigheden
De ebitda kwam uit op 46 miljoen euro, terwijl die in dezelfde periode vorig jaar 47,9 miljoen bedroeg. De ebitdamarge bedroeg 6,8 procent tegen 8,1 procent in 2010.

De omzet groeide in het tweede kwartaal van dit jaar in een iets lager tempo dan in het eerste kwartaal. Toen profiteerde Wavin flink van een aantrekkende markt en gunstige weersomstandigheden.

Zowel in het eerste als tweede kwartaal was er sprake van stevige groei in Noord-Europese landen, Duitsland en in Oost-Europa. Maar in Nederland, Italië, Groot-Brittannië en Frankrijk was dat veel minder het geval. Daar zijn de marktomstandigheden ,,nog steeds lastig'', aldus Wavin.

ANP