Tesco verrast met winstwaarschuwing, analisten geven downgrades

De Britse supermarktketen Tesco verraste vanmorgen de markt door een winstwaarschuwing af te geven voor het lopende boekjaar. Niet alleen vielen de kerstverkopen tegen maar de prognoses voor het lopende jaar vallen tegen aldus het persbericht. Voor het lopende jaar verwacht Tesco een beperkte groei terwijl analisten nog uitgingen van een groei van 10 procent. Volgens de analisten van ABN Amro zijn de lagere verkopen deels toe te schrijven aan de lagere uitgaven aan marketing.

Bezuinigen

Tesco geeft aan dat het wil gaan bezuinigen op haar investeringen. De focus moet weer op het topsegment komen te liggen. Tesco wil echter ook op prijs gaan concurreren en dit zorgt weer voor lagere marges en omzetten. ABN Amro meldt dat deze situatie ook voor Sainsburry nadelig is.

Analisten anticiperen op hogere omzet Tesco

Analisten verwachten over 2011 een omzet van 65. 123 miljoen Britse Pond. In 2010 was Tesco 's omzet 60.931 miljoen euro (6,88 procent lager). De EBITDA komt naar de verwachtingen uit op 5.298 miljoen Britse Pond. De EBITDA is hiermee 8,14 procent van de omzet. De consensus van het nettoresultaat ligt op 2.857 miljoen Britse Pond. Over 2010 boekte het bedrijf nog een nettoresultaat van 2.655 miljoen Britse Pond. De nettowinstmarge komt naar verwachting uit op 4,39 procent.

De bedrijven uit Tesco 's peergroup leveren gemiddeld 2,71 procent aan dividendrendement op.

Lagere koerswinstverhouding ten opzichte van de sector en relatief lage boekwaarde

Onderaan de streep blijft er over vorig jaar een resultaat per aandeel van 34,8 Britse Pond over zo is de consensus. De koers/winst-verhouding komt zodoende op 9,34 te liggen. De sector noteert momenteel op een koers/winst-verhouding van 19,64. Het aandeel noteert momenteel op 2,37 maal haar boekwaarde per aandeel van het eigen vermogen. De sector noteert op factor 2,77. De consensus voor de vrije kasstroom per aandeel ligt op 55,33 pence. Dit komt neer op 158,99 procent van het resultaat per aandeel.

Om 12.47 noteerde het aandeel Tesco 0,48 procent hoger op een koers van 325 pence.