Intel, Italië in gesprek over chipfabriek van € 4 miljard

  • Intel (INTC) is in gesprek met de Italiaanse regering om een halfgeleiderfabriek van miljarden euro's in het land te bouwen, terwijl Duitsland zich heeft ontpopt als koploper voor een geplande "megaafab"-fabriek van het bedrijf, meldt Reuters.
  • Intel is van plan om meer geavanceerde capaciteit in Europa te bouwen om toekomstige tekorten aan chips te helpen voorkomen.
  • En Italië is in gesprek met de chipmaker over een investering die tussen de 4 en 8 miljard euro zou kunnen bedragen, afhankelijk van de plannen van Intel (4,66 miljard dollar - 9,3 miljard dollar).
  • Een deel van die investering zou uit publiek geld komen, en Rome is bereid gunstige voorwaarden te bieden voor arbeids- en energiekosten, zegt Reuters.
  • Een groter project lijkt op weg te zijn naar Duitsland, waar Dresden is uitgegroeid tot een toonaangevende locatie voor een "megaafab", zelfs terwijl Frankrijk in de running blijft. De besprekingen kunnen worden versneld nadat in Duitsland na de verkiezingen van september een nieuwe regering is gevormd.

    De gemiddelde verwachting van de omzet van het bedrijf uit Santa Clara over dit jaar ligt volgens de analisten op 73.5 miljard dollar. Dit is beperkt minder dan de omzet over 2021 toen het concern 77.87 miljard dollar verdiende.

    Historische omzetten en resultaten Intel in beeld plus taxaties 2021

    koersgrafieken

    Intel Schiphol ©

    Intel
    Intel


    Wat betreft het resultaat rekenen de analisten op een nettowinst van 21.62 miljard dollar. Gezien de laatste analistenconsensus heeft het bedrijf dit jaar een winst per aandeel van 5.29 dollar. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 9.09 uit.

    De consensus van het dividend ligt op 1.39 dollar per aandeel. Intel 's dividendrendement komt neer op 2.89 procent. Het doorsnee dividendrendement van de producenten van halfgeleiders ligt op een summiere 1.12 procent.

    De marktkapitalisatie bedraagt op basis van het aantal uitstaande aandelen keer de beurskoers circa 206.26 miljard dollar. 12

    Om 21.47 koerst het aandeel 2.15 procent hoger op 48.08 dollar.

    Historische beurskoersen Intel

    koersgrafieken intel

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.