TKH stelt teleur met omzet- en winstdaling

TKH presenteerde woensdag zijn resultaten over het tweede kwartaal van 2012. De omzet daalde met 1,3% tot 267,3 miljoen euro, terwijl de ebita afnam met maar liefst 43,2% tot 13,2 miljoen euro. De aangepaste nettowinst voor amortisatie en eenmalige baten en lasten daalde van 16,8 miljoen euro naar 9,8 miljoen euro. De afname was volgens het bedrijf vooral te wijten aan extra uitgaven voor groei en overnamekosten.

Hierdoor kwam de winst over het afgelopen jaar uit op 526,2 miljoen euro, een daling van 4%. Daarbij daalde het bedrijfsresultaat in dezelfde periode met bijna 28% tot 33,5 miljoen euro en de nettowinst met ruim 30% tot 22,3 miljoen euro.

Vooral bij de divisie Industrial Solutions zag TKH de prestaties onder druk staan. De omzet daalde daar met 12%, terwijl bij Building Solutions de omzet juist steeg met 4%.

Voor de tweede helft van dit jaar verwacht TKH dat de omzet even hoog zal uitkomen als in de eerste helft, terwijl de winst op termijn moet kunnen blijven groeien wanneer de economische omstandigheden niet veel veranderen. Voor heel 2012 gaat TKH uit van een aangepaste nettowinst van 45-50 miljoen euro.

Analisten reageerden overwegend teleurgesteld op de cijfers van TKH. Zo stelt de Rabobank dat zowel de ebita als de nettowinst veel lager uitkwamen dan verwacht, te wijten aan de hoge kosten bij Building Solutions. De analisten van ING wijzen erop dat de verwachte nettowinst gezien mag worden als een winstwaarschuwing, omdat deze schatting ongeveer 30% lager ligt dan de huidige verwachtingen.