Metro verlaat de DAX30

Deze week werden de jaarlijkse mutaties van de DAX30 bekend gemaakt. Metro en MAN AG gaan naar de Duitse Midkap ten faveure van Lanxess en Continental. TAG Immobilien gaat naar de MDAX in plaats van Deutz dat naar naar de SDAX gaat. Verder gaat BB Biotech naar de TecDAX.

Eerder dit jaar verloor Metro al ruim de helft van haar beurswaarde. Van het aandelenkapitaal van Metro wordt maar 40 procent vrij verhandeld zodat de liquiditeit vrij beperkt is geworden.

Waarderingsmaatstaven Metro

Filiaal van Metro
Filiaal van Metro
Het aandeel Metro noteert op dit moment met een k/w van 10,46. De 5-jaars Shillers PE bedraagt 27,03. De gemiddelde koers/winst-verhouding van de detailhandelssector bedraagt nu 24,52. Over het lopende boekjaar wordt voor volgend jaar een uit te keren dividend van 1,35 euro verwacht. Het dividendrendement volgens deze verwachtingen dan uit op 5 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 2,62 procent.

De verhouding van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke (boek)waarde ligt op 1,46 (met de boekwaarde berekend door het eigen vermogen per eind vorig jaar te delen door het aantal uitstaande aandelen). De sector wordt verhandeld op 4,12 maal haar boekwaarde.

Consensusverwachting resultaten 2012 Metro

Over het dit jaar ligt de consensus van de omzet op 67,26 miljard euro. Voor dit jaar wordt onder aan de streep een nettoresultaat verwacht van 837 miljoen euro. De algemene verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 2,38 euro. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 13 procent.

Adviezen analisten over Metro

Het aandeel wordt door 33 analisten gevolgd (op fundamentele basis). Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 29,45 euro. De prijs van het aandeel ligt zodoende 18 procent onder de fair value van de analisten. Om 14.03 noteert het aandeel 1,92 procent hoger op 24,9 euro. Op basis van de huidige beurskoers ligt Metro's marktkapitalisatie rond de 7,78 miljard euro.