Aegon klopt bij de Verenigde Staten aan voor financiële hulp

De Nederlandse verzekeraar Aegon heeft bij de Amerikaanse overheid aangeklopt voor een kapitaalinjectie van 1 miljard dollar. Aegon heeft afgelopen vrijdagavond hiervoor een verzoek ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Financiën aldus een woordvoerder van Aegon . Analisten gaan er vanuit dat Aegon het geld gebruikt om de Nederlandse kapitaalinjectie versneld af te lossen.

Amerikaanse kapitaalinjectie
Aegon wil een injectie van 1% op haar totaal Amerikaanse activa van 125 miljard dollar. De kapitaalinjectie moet ervoor zorgen dat het bedrijf maximale financiële flexibiliteit heeft aldus de woordvoerder van Aegon . Aegon zegt geen enkel risico te lopen wat betreft de kapitaalpositie in deze slechte marktomstandigheden. De verzekeraar deed eerder al een beroep op steun van de Nederlandse overheid en kreeg daarvoor 3 miljard euro.

Vooralsnog verwachten analisten dat Aegon het Amerikaanse geld zal gaan gebruiken om de Nederlandse staatssteun versneld af te lossen. Analisten gaan ervan uit dat de Amerikaanse steun goedkoper is dan de Nederlandse. Aegon realiseerde vorig jaar 75% van haar brutowinst in de Verenigde Staten.

Om aan de voorwaarden van de kapitaalinjectie te voldoen heeft Aegon de status van spaarbank aangevraagd, Aegon zal door deze maatregel dan ook een kleine bank gaan kopen. Hoewel Aegon geen Amerikaans bedrijf zal er toch naar alle waarschijnlijkheid groen licht gegeven worden voor de staatssteun.

De woordvoerder van Aegon , Scott Talbot meldde verder dat het moeilijk gaat worden om de Amerikaanse hulp daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Amerikaanse belastingbetalers zien hun belastinggeld liever niet in buitenlandse handen verdwijnen. Dit is vooralsnog het grootste struikelblok wat betreft de Amerikaanse kapitaalinjectie voor Aegon .

Consensus Aegon
Aegon krijgt door analisten momenteel 16 koop- en 14 houdadviezen toebedeeld. Het aandeel Aegon krijgt 6 verkoopadviezen. Meest recente advies is afkomstig van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse welke een koopadvies toebedeelde. Het gemiddelde koersdoel van Aegon bedraagt 8,29 euro.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van Aegon voor 2008 is -0,12 euro. Het bedrijf keert een dividend van 0,35 euro uit aan haar aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten -29,51.