ING laat wisselend beeld zien

ING maakte woensdag zijn resultaten over het laatste kwartaal van 2012 bekend, waaruit naar voren kwam dat de resultaten fors lager waren in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Hier hadden veel analisten echter al rekening mee gehouden. Wel was het verdwijnen van 2400 banen een verrassing.

Resultaten vierde kwartaal

ING boekte over het vierde kwartaal van 2012 een nettowinst van 1,43 miljard euro, een stijging van 21% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit was vooral te danken aan een boekwinst op de verkoop van de Canadese internetbank en de Maleisische verzekeringsdivisie.

Het onderliggende resultaat voor belastingen, exclusief desinvesteringen en reorganisatiekosten, bedroeg 455 miljoen euro. Dit was vooral te wijzen aan de bankdivisie, die deze post zag dalen met maar liefst 74% tot 184 miljoen euro.

Resultatenrekening Q4 ING Groep

<a href='/aandeel/11-ing-groep'> ING Groep </a> resultaten

2400 banen verdwijnen

Verder maakte ING bekend dat er in de komende drie jaar 2400 extra banen zullen verdwijnen, bovenop de 2700 banen die vorig jaar al werden aangekondigd. Hiermee wil ING vanaf 2016 120 miljoen euro aan extra besparingen realiseren.

Als ING personeelskosten kan drukken is dat zeer welkom

In lijn met verwachtingen

Analisten waren over het algemeen content met de gepresenteerde cijfers. Cor Kluis van de Rabobank stelt dat de resultaten van de verzekeringstak marginaal beter waren dan verwacht, terwijl de rest in lijn lag met zijn ramingen. De analist stelt dat het goed is om te zien dat ING geen significante effecten ondervindt van Nederlands vastgoed.

Verder wijst Kluis erop dat beleggers in afwachting van de resultaten hun kruit droog hebben gehouden, zeker omdat lagere resultaten werden voorzien. De analist is van mening dat gezien mogelijke desinvesteringen het aandeel beter zal gaan presteren en blijft daarom bij zijn ‘buy-advies’, waarbij een koersdoel wordt gehanteerd van 9,50 euro.

Roland legt uit waar winstdaling ING hem in zit

Gemengd beeld

Bij SNS Securities spreken ze ondertussen van een gemengd beeld. Analist Lemer Salah vond de resultaten bij de bankdivisie tegenvallend, terwijl de verzekeringstak juist beter dan verwacht presteerde.

De analist verwacht dat de sterke ontwikkeling bij de verzekeringsactiviteiten dit jaar zullen worden doorgetrokken, al ziet hij 2013 wel opnieuw als een transformatiejaar. SNS Securities heeft voor ING een koopadvies uitstaan met een koersdoel van 8,50 euro.

Consensus

Voor ING staan momenteel 15 koop- en 9 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies hanteert. Hierdoor is de consensus erg positief, terwijl het sentiment naar aanleiding van de kwartaalcijfers bestempeld mag worden als licht positief.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 8,15 euro, wat bij de slotkoers van dinsdag een verwacht rendement oplevert van ruim 17%.