Afboekingen nekken USG People

USG People NV heeft over het afgelopen jaar zowel de omzet als winst verder zien dalen door flinke afboekingen die het heeft gedaan in het laatste kwartaal. De uitzendorganisatie gaat mede daarom volgens analisten zijn strategie aanpassen, zeker omdat de sector nog altijd niet herstellende is.

Omzet- en winstdaling

Over heel 2012 zag USG People NV de omzet afnemen met 11% tot 2,9 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde in dezelfde periode met 13% tot 85,6 miljoen euro, terwijl de nettowinst op nagenoeg hetzelfde niveau uitkwam; 27,3 miljoen euro.

De daling van de resultaten was onder meer te wijten aan een zwak vierde kwartaal. Hierin zag het bedrijf de omzet dalen met 11% tot 704,7 miljoen euro, terwijl de nettowinst daalde met 22% tot 6,9 miljoen euro. Daarbij kwam de ebita uit op 6,9 miljoen euro, een afname van 31% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

USG People NV heeft een dividend voorgesteld van 12 eurocent per aandeel, wat 7 cent lager is dan waar analisten op hadden gerekend.

Afboeken

USG People NV boekte de afgelopen periode flink af. Zo schreef het 215 miljoen euro af op de waarde van zijn activiteiten General Staffing en Specialist Staffing. Daarnaast verkocht het bedrijf zijn divisie USG Energy, wat volgens analisten kansen biedt om de strategie aan te pakken. Zo stelt analist Marc Zwartsenburg van ING dat de verkoop een voorbode kan zijn van het afstoten van meer onderdelen op het gebied van algemene uitzendwerk. ING hanteert een koopadvies voor USG People NV .

Positief is dat USG People NV in het laatste kwartaal een aantal nieuwe contracten heeft gesloten, die in de komende maanden een significant effect gaan hebben op de omzet. Wel blijft USG Poeple voorzichtig in zijn verwachtingen voor 2013, omdat de uitzendmarkten naar eigen zeggen nog fragiel zijn.

Teleurstellend

ABN AMRO stelt dat de afboekingen over het afgelopen kwartaal hoger waren dan verwacht. De afboekingen zorgen voor een verlies per aandeel van 2,42 euro, waar dit in 2011 nog 51 eurocent was. Het feit dat USG People NV daarnaast niet in detail wil treden over dit jaar is voor de analisten een teleurstelling. Mede daarom blijft het advies op ‘houden’.

Consensus

Voor het aandeel staan momenteel 7 koop- en 3 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies heeft uitstaan. De consensus is zodoende positief.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 7,93 euro, hetgeen een verwacht rendement oplevert van 32%.