TNT Express fors in het rood, veel vraagtekens

Over het afgelopen kwartaal dook het resultaat van TNT Express fors in het rood. Dit wordt grotendeels verklaard door andere manier van boekhouding waardoor er fors op bezittingen afgeschreven moest worden. Het nettoresultaat ging van 6 miljoen verlies in het tweede kwartaal van 2012 naar een verlies van 304 miljoen euro. De omzet daalde met 3,1 procent naar 1,7 miljard euro.

Om de kosten te blijven drukken heeft TNT Express het besparingsprogramma Deliver! eerder dit jaar gestart. Dit programma behelst onder andere de afstoting van 4000 man personeel. Het bedrijf stelt dat het op schema is met dit programma. Tevens wordt er een grote reorganisatie in Italië gestart. Het interim dividend over 2013 ligt nu op 0,022 euro per aandeel. Dit kan in contanten of in aandelen uitgekeerd worden.

'Strategische vraagtekens bij TNT blijven'

Analist Philip Scholte van Rabobank spreekt van lastige omstandigheden voor het bedrijf. De cijfers over het tweede kwartaal lagen in lijn met zijn verwachtingen. Scholte duidt op TNT Express grote exposure in Europa waar de vraag naar vervoer tanende is. Tevens duidt Scholte op de gestegen vraag naar juist de goedkopere diensten van TNT Express zoals het vooral over de weg laten vervoeren in plaats van door de lucht voor een hoger tarief. Net als de analisten van SNS Securities verwacht Scholte op de korte termijn zeker geen bod op het aandeel. Dit baseert hij vooral op de forse inkrimping van het bedrijf met vooral Europa als thuishaven.

Overwaardering

De analisten van SNS Securities blijven huiverig over het bedrijf. Ze stellen dat ook al zouden alle problemen van het bedrijf opgelost zijn dat het aandeel dan nog te duur is op dit niveau. Gesteld wordt op de overwaardering die nu op meer dan 50 procent van de bedrijfswaarde/omzet ligt. Dit in een markt met starre prijzen zonder veel perspectief op volumegroei maakt de huidige koers van het aandeel onrechtvaardig hoog aldus de analisten.

Resultaten TNT Express Q2 2013

resultaten <a href='/aandeel/1495-tnt-express'> TNT Express </a> tweede kwartaal 2013

Koers TNT Express

koers <a href='/aandeel/1495-tnt-express'> TNT Express </a>, <a href='/aandeel/1495-tnt-express'> TNT Express </a> grafiek

De bovenstaande grafiek toont duidelijk de koersstijgingen en dalingen naar aanleiding van het bod van UPS (ingetrokken begin dit jaar). Na de intrekking van het bod kabbelt de koers rond de zes euro.