Koersdoelverlagingen voor ArcelorMittal

Afgelopen weken zijn er veel berichten over ’s werelds grootste staalbedrijf naar buiten gekomen. Het is dan ook tijd om voor u als belegger de feiten van de afgelopen week op een rijtje te zetten. De consensus van het aandeel staat nog steeds positief, maar er zijn analisten die recent minder over het aandeel dachten.

Hunan Valin Steel Tube & Wire Co
ArcelorMittal heeft volgens de “Chinese mill” zich ingeschreven om voor 1,48 miljard yuan aandelen te kopen van het bedrijf Hunan Valin Steel Tube. Dit komt neer op ongeveer 217 miljoen dollar. Het bedrijf had aangegeven om voor 3 miljard yuan nieuwe aandelen uit te geven in een onderhandse plaatsing. Het moederbedrijf (Valin Iron en Steel Group) van Hunan Valin Steel Tube dat overigens een staatsbedrijf is, betaalt in contant geld en in activa om zich in te schrijven voor 50,67% van de uit te geven aandelen. ArcelorMittal zal voor het overblijvende deel in contanten betalen.

Valin Iron en Steel Group zal de grootste aandeelhouder blijven en ArcelorMittal, die al een klein belang in het bedrijf had, zal de tweede grootste aandeelhouder worden.

Mittal Steel Roemenië
ArcelorMittal is van plan om de pijpproductie te reduceren met 40% bij Mittal Steel Roemenië in december en januari. Dit mede omdat het werk stil is gelegd in de periode van 22 december tot 5 januari. De december en januari productie zal ongeveer liggen op 15.000t, wat 10.000 t lager ligt dan de productie in november. Tijdens deze break van 2 weken zal een “pipe rolling mill” een onderhoudsbeurt ondergaan.

ArcelorMittal heeft plannen liggen om de pijpcapaciteit van Mittal Steel Roemenië te vergroten van 300.000t naar 400.000t voor het einde van 2012. Dit zal gebeuren door modernisatie en zonder het onderbreken van de productie. De verbetering van de capaciteit zal plaatsvinden aan het einde van 2009 of in het begin van 2010. Mittal Steel Roemenië verkoopt 25% van de materialen op de binnenlandse markt en exporteert ongeveer 75% naar Europa, het Midden Oosten, India en de Verenigde Staten.

Arcelor Mittal Kryviy Rih (AMKR)
Onlangs hebben de persdiensten van de grootste staalmaker (AMKR) van Oekraïne gemeld dat alle grote investeringsprojecten door de ernstige recessie in de staalsector geschorst zijn. Het bedrijf heeft een ontwikkeling geschorst van een grote ijzererts opslagplaats, die bekend staat als Kryviy Rih Oxidized Ore Mining Plant (KROOMP). Tevens is er ook een constructie van een zeehaven in diep water uitgesteld.

De directeur-generaal van AMKR heeft gezegd dat de huidige economische situatie het bedrijf dwingt tot herziening van de prioritaire investeringsprojecten, maar dat de ontwikkeling op lange termijn ongewijzigd zullen blijven. Oekraïne is de achtste grootste staal producent van de wereld en heeft een grote vermindering van de staalproductie meegemaakt sinds september. De meeste van de staalproducenten hebben op minder dan de helft van hun capaciteit gedraaid.

ArcelotMittal in Genk
Over het lot van de 950 arbeiders en de 350 bedienden is in Genk niet meer duidelijkheid naar buiten gekomen. De directie had eerder al aangekondigd om vier weken van tijdelijke werkloosheid in te voeren. De productie van ArcelorMittal in Genk is verlaagd met 90.000t en de contracten van rond de dertig werknemers zijn stopgezet. Dit om de dalende vraag naar roestvrij staal op te kunnen vangen.

In Genk werken er in totaal 60 arbeiders met een tijdelijk contract. In de vakbondskringen was te horen dat de verwachting is dat de contracten van deze tijdelijke arbeiders bij afloop ook stop gezet worden. ArcelorMittal kon niet aangeven hoeveel vaste banen bedreigd worden. Bekend is namelijk dat ArcelorMittal flink in zijn werknemersbestand gaat snijden.

Analisten
Het aandeel krijgt in totaal 34 adviezen toebedeeld, waarvan 18 koop-, 10 houd- en 6 verkoopadviezen zijn. Dit resulteert in een positieve consensus met een rating van 3,5 ster van de 5. De slotkoers van het aandeel in de AEX noteerde vrijdag een bedrag van 17.80, terwijl het gemiddelde koersdoel 35.63 euro noteert.

Adviezen in december gegeven:

● J.P. Morgan – van koop naar houd – koersdoel van 36 naar 23 euro
UBS – geeft een koopadvies – koersdoel van 34 euro
● Kepler Research – geeft een verkoopadvies – koersdoel van 22 euro
CA Chevreux – van verkoop naar koop – koersdoel van 25 euro
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria – geeft een verkoopadvies – geen koersdoel
Societe Generale – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 30 naar 25 euro
Goldman Sachs – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 59 naar 27 euro

Deze meest recente adviezen geven een ietwat minder positief beeld dan alle 34 adviezen die op het moment zijn gegeven door analisten. Het gemiddelde koersdoel van de 7 bovenstaande adviezen ligt op een bedrag van 22,29 euro, wat een stuk lager ligt dan het gemiddelde koersdoel van alle analisten over het aandeel.