eToro: Ahold Delhaize overtreft de verwachtingen, beursgang Bol.com uitgesteld

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Wederom geholpen door een sterke US dollar heeft de van origine Zaanse grootgrutter Ahold Delhaize sterke cijfers gepubliceerd voor het tweede kwartaal van 2022. De beursgang van bol.com is uitgesteld tot nader order vanwege het zwakke beursklimaat. Ahold Delhaize verhoogt de verwachting voor de vrije kasstroom in de jaren 2022 t/m 2025 van €6 naar €7,5 miljard.

Financiële cijfers

Ahold Delhaize boekte in het tweede kwartaal een omzet van €21,45 miljard. Bij gelijkblijvende wisselkoersen was dat al een plus van 6,4% ten opzichte van het eerste kwartaal. Wisselkoersen meegerekend bedraagt de progressie zelfs 15,0%. De €21,45 miljard is ook bijna 2% meer dan analisten hadden verwacht.

Net als in het vorige kwartaal leverde de bedrijfstak in de VS de grootste bijdrage aan de groei en het netto resultaat. Maar in het tweede kwartaal kwamen ook de Europese onderdelen en de online sales weer tot positieve groei. Dit in tegenstelling tot het eerste kwartaal. De online verkopen via Bol.com daalden nog wel met -2,1%, maar beduidend minder dan de -7% in het eerste kwartaal. De getallen van bol.com worden nog steeds beïnvloed door het sterke covid-jaar 2021.

Uitstel beursgang Bol.com

Ahold Delhaize sprak voor het eerst over een mogelijke beursgang van bol.com op de Investor Day in november 2021. Die maand bleek achteraf een piek voor de beurskoersen. In de maanden daarna gingen aandelen hard onderuit. Vooral jonge, door technologie gedreven bedrijven werden flink afgewaardeerd door de stijgende rente. Het is daarom niet meer dan logisch dat Ahold Delhaize de eventuele beursgang uitstelt tot het beursklimaat is verbeterd.

Vooruitzicht

Ondanks dat de opmars van de US dollar ten opzichte van de euro tot stilstand is gekomen voelt Ahold Delhaize zich sterk genoeg om de vooruitzichten voor de komende jaren te verhogen. Bij een gelijkblijvende operationele marge verwacht CEO Frans Muller nu een vrije kasstroom van €7,5 miljard voor de jaren 2022 t/m 2025. Eerder werd gesproken over minimaal €6 miljard. Ook de winst per aandeel zal daardoor toenemen. Onze verwachting is dat beleggers positief op dit nieuws zullen reageren.