Voorzichtig optimisme rondom Shell

Royal Dutch Royal Dutch Shell heeft de afgelopen dagen de aandacht getrokken van beleggers en analisten. Nadat eerder al beleggingsgoeroe Warren Buffett investeerde in concurrent Exxon Mobil , hebben de analisten van Credit Suisse aangegeven dat de toekomst van Royal Dutch Royal Dutch Shell er goed uit ziet. De consensus laat echter zien dat analisten vooralsnog behoudend zijn over het aandeel.

Vorige week werd bekend dat Warren Buffett via zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway fors heeft geïnvesteerd in Exxon Mobil . In de afgelopen periode heeft hij 40,1 miljoen aandelen van de oliegigant gekocht tegen een waarde van circa 3,7 miljard dollar. Het laat zien dat bepaalde beleggers veel verwachten van de oliesector.

Maar ook een aantal analisten ziet toekomst in olieaandelen. Zo heeft Credit Suisse recent de verwachting afgegeven dat Royal Dutch Royal Dutch Shell het volgend jaar beter zou moeten doen. Dit jaar hebben stijgende kosten en dalende opbrengsten ervoor gezorgd dat de koers van Royal Dutch Shell vrij vlak is gebleven.

Credit Suisse wijst er echter op dat 2013 gezien moet worden als een transitiejaar, waarbij het olieconcern zich heeft gefocust op het verbeteren van de kwaliteit van de portefeuille middels acquisities in Argentinië en Brazilië.

Volgens de analisten zal vervolgens de portefeuille worden schoongemaakt, waarbij op zijn minst voor 15 miljard dollar aan activa van de hand zal worden gedaan. De Zwitserse zakenbank verwacht dat olievelden in de VS en Nigeria op de nominatie staan om verkocht te worden.

Door deze verkopen moet Royal Dutch Shell volgens Credit Suisse in staat zijn om zijn dividendbeleid te kunnen handhaven.

Consensus

Voor het aandeel staan momenteel 6 koop-, 6 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Recent afgegeven adviezen duiden erop dat analisten behoudend zijn over het aandeel.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel voor Royal Dutch Shell uitstaan van 30,20 euro, hetgeen een verwacht rendement oplevert van bijna 21%. Opvallend is dat recent afgegeven koersdoelen hier met 29 euro en 27 euro aanzienlijk onder zitten, wat aangeeft dat zij de afgelopen maanden minder opwaarts potentieel zijn gaan zien.

Ondertussen is de koers van het aandeel de afgelopen week ook opgelopen van 24,25 euro naar 25 euro, oftewel een stijging van 3%, onder meer door de berichtgevingen rondom Exxon Mobil en Warren Buffett . Het aandeel staat echter nog onder het niveau van 26,18 euro waar het begin dit jaar op stond.