Amper nog goedkope NL aandelen, Shell en Accell in toplijst, ASML en Philips hoog gewaardeerd

Dat het niet alleen de large caps zijn (deels uitgedrukt in de AEX -index) die hard gestegen maar ook marktbreed zien we dat het amper bodemvissen nog is voor de beleggers. Kijkende naar de Nederlandse aandelen met een Shiller PE tussen de 5 en 10 dan zien we vooral small caps maar ook Royal Dutch Royal Dutch Shell in de lijst staan. In totaal zijn er nog ‘maar’ 9 aandelen die tussen de 5 en de 10 noteren. Het gros van de Nederlandse aandelen noteren met waarden tussen de 15 en de 25. De lijst met de aandelen met een ratio boven de 25 is fors langer (zie onderaan).

Ook fietsenfabrikant Accell staat in de lijst met een Shiller PE van 5,6. Alle vermelde aandelen met de Shiller PE’s tussen de 5 en de 10 worden ook redelijk in lijn met hun boekwaarden per aandeel verhandeld.

Nederlandse aandelen met Shiller PE tussen 5 en 10

nederlandse aandelen

Lage ratio’s

Dit impliceert dat de markt geen groei meer van deze aandelen verwacht want anders noteerden deze aandelen wel met een opslag boven op hun boekwaarden. Mochten de vermelde bedrijven hun dividenden ongewijzigd laten dan zijn op basis van de huidige koersen de geprognosticeerde dividendrendementen zeer fors te noemen. Vastgoedbedrijf Nieuwe Steen spant de kroon met een dividendrendement van zelfs 12 procent. Wanneer we echter naar de solvabiliteitsratio’s kijken dan scoort Nieuwe Steen vrij laag en is het dus minder plausibel dat het dividend hetzelfde of hoger zal zijn.

Nederlandse aandelen met Shiller PE boven de 25

nederlandse aandelenwaarderingen

Niet verwonderlijk staan bijna alle van de hier boven vermelde aandelen fors in de plus dit jaar. Kendrion spant met een Shiller PE van ruim 95 stevig de kroon. Het gros van de anderen liggen daar toch nog ver onder (m.u.z. van Sopheon). Opvallende large caps in dit overzicht zijn Gemalto , Randstad , ASML en Philips .

Royal Dutch Shell op boekwaarde

De lagere relatieve waardering van Royal Dutch Shell komt uiteraard door het koersverlies van het aandeel . Royal Dutch Shell ’s Shiller staat nu op 8,5. Dit impliceert dat voor het aandeel nu op 8,5 maal de gemiddelde winst over de afgelopen 10 jaar wordt verhandeld. Verder noteert het aandeel nu vrijwel gelijk aan haar boekwaarde. Te zien is dat Royal Dutch Shell met een marktkapitalisatie van ruim 149 miljard euro met enorme afstand het grootste bedrijf in dit overzicht is. Dit jaar schommelde de koers van het aandeel vrij volatiel op en neer tussen de 24 en de 26 euro. Vandaag koerst het aandeel 1,81 procent in de plus op 24,45 euro.

Koers Royal Dutch Shell afgelopen 12 maanden

grafiek <a href='/aandeel/12-royal-dutch-shell'> Royal Dutch Shell </a>, koers <a href='/aandeel/12-royal-dutch-shell'> Royal Dutch Shell </a>