Standard Life rekent op actie van de ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) staat volgens Standard Life Investments in de startblokken om actie te ondernemen. Volgens de analisten is er binnenskamers al gesproken over een verlaging van de rente tot een negatief niveau, terwijl het zich bewust is van het Japanse deflatiegevaar. Ondertussen laten de groeiverwachtingen zien dat Europa nog altijd flink afhankelijk is van groeimotor Duitsland.

Standard Life wijst erop dat de communicatie van centrale banken steeds belangrijker wordt doordat beleggers proberen om toekomstige veranderingen in te prijzen. Zo wijzen de analisten op de recente aankondiging voor de ECB, nadat de centrale bank onverwachts in november zijn rente verlaagde.

De aankondiging in december bood geen verrassingen, aangezien de rentetarieven gelijk bleven en de ECB. Interessanter waren volgens Standard Life de verwachtingen die de centrale bank presenteerde, die impliceren dat de ECB in de komende periode een gematigd beleid zal moeten voeren.

Zo wordt er gesproken over een lichte stijging van de inflatie, van 1,1% in 2014 naar 1,3% in 2015, waar de doelstelling per jaar op 2% ligt. De economische expansie staat daarbij stil, waar deze in 2013 nog daalde. De ECB verwacht dat de groei van het bruto binnenlands product (bbp) in 2014 slechts 1,1% zal zijn, om vervolgens in 2015 op 1,5% uit te komen.

Volgens Standard Life zetten de groeiverwachtingen van de Bundesbank voor de binnenlandse economie de rest van Europa in perspectief. De centrale bank van Duitsland gaat namelijk voor dit jaar uit van een groei van het bbp van 0,7%, om vervolgens in 2014 uit te komen op 1,7% en in 2015 op 2%. In dezelfde jaren zal de inflatie daarbij uitkomen op respectievelijk 1,6%, 1,3% en 1,5%.

Uit commentaren van ECB-president Draghi maakt Standard Life op dat de centrale bank klaar is om actie te ondernemen. Volgens de analisten zijn negatieve rentetarieven door de ECB besproken, wat volgens hen geen verrassing is. De ECB is zich namelijk bewust van het Japanse deflatiescenario.