Kan de wereldeconomie op eigen benen staan?

Standard Life Investments vraagt zich hardop af of de wereldeconomie wel op eigen kracht op snelheid kan komen en de steunmaatregelen van beleidsmakers niet langer nodig heeft, zoals in 2013 wel het geval was. De nodige tegenwind houdt namelijk de economische groei aan de grond. De analisten zien in ieder geval nog een aantal risico’s.

Standard Life Investments verwacht voor 2014 dat het herstel in de private sector gaat doorzetten en dit zal leiden tot grotere voorraadvorming bij bedrijven. De analisten wijzen hierbij op de orderboeken, die deze trend bevestigen.

De volgende stap die de economie volgens Standard Life moet maken is een dieper geworteld herstel, wat zichtbaar wordt in kapitaalbestedingen en bedrijven die hun tijdshorizon verbreden. De analisten wachten op een aantrekkende wereldhandel, om zo een onderbouwing te hebben dat het herstel aan momentum wint.

Risico’s

Standard Life wijst echter ook op de risico’s. Zo kunnen structurele hervormingen en regulering van beleidsmakers het sentiment op de markten drukken en zorgen voor turbulentie. De analisten wijzen op twee waarschuwingssignalen.

Allereerst is daar een beleidsvergissing van een van de centrale banken. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een stagnatie van de winstgroei, al is Standard Life van mening dat de bedrijfswinsten in 2014 verder kunnen groeien.

Duurzaam herstel

Volgens de analisten is het wachten op het startsein voordat de wereldeconomie zijn vlucht kan nemen. Uit onderzoek komt naar voren dat de aandelenmarkten momenteel gematigd duur geprijsd zijn. Dit is volgens Standard Life gerechtvaardigd vanwege de ruime monetaire politiek.

De markt wacht echter op de aanzet van een duurzaam herstel, voordat zij zal overgaan op de aankoop van risicovollere activa. Het gaat volgens de analisten vooral om het signaal dat bedrijven afgeven, zoals een hogere productie en meer investeringen.

Standard Life blijft overwogen in aandelen en vastgoed. Daarnaast hebben de analisten een neutrale opinie voor credit en schuldpapier uit opkomende markten, terwijl zij onderwogen zijn in staatsobligaties. Standard Life verwacht dat er meer kapitaal naar aandelen en vastgoed zal stromen, terwijl er geleidelijk meer geld uit vastrentende waarden zal stromen.

: