Lagere eurokoers door negatieve rente

Volgens Standard Life Investments is er een kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) deze week zal besluiten om de rente tot een negatief niveau te verlagen. Op deze manier wil het instituut de Europese economie stimuleren en deflatie keren. De analisten vragen zich mede daarom hardop af wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor de valutakoers.

Historisch perspectief

Recent zijn er speculaties ontstaan over een mogelijke renteverlaging door de ECB. Er zijn echter slechts vier praktijkvoorbeelden waarin er sprake was van een negatieve rente. Dit zijn Japan, Zweden, Denemarken en Zwitserland.

Historisch gezien is de impact op valuta volgens Standard Life Investments niet uniform. De gevolgen van de valutakoers kunnen groot zijn, maar dit is afhankelijk van de omstandigheden. Wel is er een consistente impact van een negatieve reële rente, wat meestal een zwakkere valuta tot gevolg had.

De analisten stellen verder dat een negatieve rente valuta niet omlaag duwt, wat onder meer het gevolg is van mondiale factoren als risicomijding.

Gemengd beeld

Al met al komt Standard Life tot de conclusie dat het bewijs waarbij een negatieve rente de euro verzwakt gemengd is. Wel is er een reële kans dat in de toekomst een negatieve rente een impact zal hebben op de munt. Vooral wanneer de renteverlaging veroorzaakt wordt door een zwakke binnenlandse economie, aldus de analisten.

Ook al zullen slechts een paar landen in 2014 hun monetaire beleid versoepelen, zal de afbouw van de steunmaatregelen door de Verenigde Staten en de daardoor divergentie in monetair beleid tussen de EU en VS het beeld bepalen.

Waar de euro een aantal duidelijke kenmerken heeft van een veilige haven, kan een verplaatsing richting een negatieve reële rente die specifiek gericht zijn om de economische problemen in de eurozone te verhelpen leiden tot een lagere koers van de euro. Mede daarom blijft Standard Life ook in 2014 de Amerikaanse dollar prefereren boven Europese valuta.