Standard Life ziet kansen voor stockpickers

Standard Life Investments stelt dat gezien de huidige waarderingen en de verwachting dat bedrijven hun positieve kasstroom in stand weten te houden, beleggers in 2014 meer risico kunnen nemen in hun portefeuille. Wel waarschuwen de analisten dat beleidsbeslissingen dit jaar het marktsentiment fors kunnen verstoren en leiden tot volatiliteit, maar zien zij kansen voor stockpickers.

Politiek bepalend voor koers

Standard Life Investments is van menig dat de financiële markten twee gezichten laten zien. Enerzijds laat de wereldeconomie een verbetering zien, maar anderzijds neemt de bezorgdheid over beleidsbeslissingen, structurele hervormingen en de politiek toe. De analisten wijzen erop dat beleidsbeslissingen ook in 2014 bepalend zijn voor de waarderingen van activa.

Sowieso verwachten de analisten dat de bedrijfswinsten en binnenlandse vraag in 2014 zullen groeien, waardoor aandelenmarkten hun weg omhoog kunnen voortzetten.

Aandelenmarkten

Wereldwijd voorziet Standard Life Investments dat de vraag van consumenten naar betere producten veel invloed zal hebben op sectoren als retail en telecom.

Voor Amerikaanse aandelen zien de analisten kans voor innovatieve bedrijven. Zij profiteren namelijk van de snelle groei van e-commerce en van de vraag naar steeds snellere, meer geavanceerde mobiele communicatie.

In Europa wijst Standard Life Investments op nutsbedrijven. Deze ondervinden de ingrijpende gevolgen van de interventie op hun prijzen. Deze golf van regulering leidt in Europa tot een meer uniforme aanpak.

Voor Japan en Azië is het beleggerssentiment ten opzichte van bepaalde sectoren volgens Standard Life Investments in sommige gevallen in extremen vervallen, maar kan dit tegelijkertijd waardevolle kansen opleveren.

Tot slot ziet Standard Life in de opkomende markten kansen voor mid-cap bedrijven en zogenoemde ‘frontier’ markten. Hierin zijn veel aandelen volgens de analisten ondergewaardeerd en over het hoofd gezien door de markt, wat kansen biedt voor stockpickers.

Overwogen in aandelen en vastgoed

Standard Life Investments blijft overwogen in aandelen in vastgoed, aangezien de analisten verwachten dat er richting deze categorieën meer kapitaal zal stromen. Binnen deze categorie geven zij de voorkeur aan aandelen in Groot-Brittannië, de VS en Japan.

Verder heeft de Britse vermogensbeheerder een neutraal advies voor krediet, schuldpapier van opkomende markten en kasgeld, terwijl het onderwogen is voor obligaties.