ING zet in op Europese waarde-aandelen

De analisten van ING stellen dat bepaalde Europese aandelen met een hoog dividendrendement in 2014 een waardevolle toevoeging kunnen zijn voor de portefeuille van beleggers. Daarbij liggen er volgens de marktvorsers vooral kansen in de periferie, waarbij zij een aantal sectoren aanstippen met duurzame dividendrendementen.

ING verwacht dat beleggers in de komende periode hun focus zullen leggen op Europese waarde-aandelen, waar de afgelopen jaren zij juist gecharmeerd waren van stabiele kwaliteitsbedrijven in onder meer de voedingsmiddelenindustrie.

Deze manoeuvrering is volgens de analisten te danken aan de naar verwachting licht stijgende obligatierendementen. Hoogrenderende aandelen in Europa zijn namelijk minder gevoelig voor rentestijgingen en worden meer blootgesteld aan Europa dan kwalitatief hoogwaardige aandelen met een stabiele groei in de voornamelijk niet-cyclische sectoren.

ING stelt dat aandelen met duurzame dividendrendementen te vinden zijn in de bancaire sector, maar ook bij nutsbedrijven, basismaterialen en bouw- en materiaalsectoren.

Europese aandelen

De analisten van ING zijn daarbij gecharmeerd van Europese aandelen. De winsten liggen in de eurozone namelijk nog altijd 35% onder het hoogtepunt van 2007 en staan op het laagste niveau van de afgelopen 15 jaar.

ING verwacht daarom dat sectoren zoals financiële waarden en een aantal cyclische aandelen die worden blootgesteld aan Europa zullen profiteren van de normalisering in dit gebied. Zeker aangezien in de VS de winsten juist wel fors zijn opgelopen.

Binnen de eurozone zien de analisten daarbij vooral kansen in de periferie. In landen als Spanje en Italië zijn de waarderingen aantrekkelijk, terwijl de bedrijfswinsten fors zijn gedaald. De combinatie van aantrekkelijke waarderingen en een gematigd herstel bieden volgens ING ondersteuning voor hun visie dat Europese waarde-aandelen goed gepositioneerd zijn.