Omzet Philips stabiel, dividend omhoog

De resultaten die Philips over 2013 behaalde waren sterk in lijn met de verwachtingen van de markt. De totale omzet kwam licht lager uit op 23,32 miljard euro (2012: 23,45 miljard euro). De totale nettowinst kwam uit op 1,19 miljard euro. Dit is ruim 1 miljard euro meer dan over 2012. De fors hogere winst komt vooral door lagere kosten en dus niet door de omzet. Bij een vrijwel gelijkblijvend totaal aan uitstaande aandelen kwam de winst per aandeel uit 1,27 euro. Over 2012 bedroeg het resultaat per aandeel nog een verlies van 4 cent.

Philips stelt voor om het div. per aandeel naar 80 cent te gaan verhogen. Op basis van de huidige koers van 25,70 (-2,95 procent) komt het dividendrendement uit op circa 3,1 procent.

Over de cijfers van Philips

RTLZ- verslaggeefster Hella Hueck stelt dat Philips ondanks de kostenbesparingen toch zwaar wil in blijven zetten op innovatie. Philips topman Van Houten noemt dit ‘lokaal relevante innovatie’. Als voorbeelden hiervan noemt hij fijnstoffilters en noodlemakers. Voor het lopende jaar is het bedrijf terughoudend. Verwezen wordt naar de diverse mondiale spanningen zoals in Argentinië en Turkije en de zeer beperkte groei in de Eurozone.

Frans van Houten, CEO Philips over resultaten 2013

Koers Philips gaat stuk harder op en neer dan AEX

De afgelopen jaren is het aandeel Philips fors volatieler dan de AEX -index geweest zo stelt RTLZ-econoom Hans de Geus. Ten tijde van de dotcom bubbel in de jaren 2000 noteerde het aandeel nog nipt onder de 50 euro (alltime high). Na deze piek verloor het aandeel fors en schommelt nu al bijna 10 jaar tussen de 20 en de 30 euro. De Geus duidt op de behoorlijk krimpende omzet van het bedrijf in de afgelopen jaren. Als oorzaak voor de dalende omzet noemt de Geus de dalende omzet uit de sectoren met grote volumes maar met lagere marges. Doordat Philips hier fors veel van heeft afgestoten daalt de omzet zo direct. Philips stelt in haar strategie dat het zich veel meer richt op sectoren waar de volumes kleiner zijn maar de marges groter.

Highlights Philips 2013

philips infographic, resultaten 2013

Resultatenrekening 2013 Philips

philips resultaten, jaarresultaten philips

Philips topman: succes met Led-verlichting