Ahold Delhaize boekt meer omzet en verhoogt de outlook

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Hogere omzet en vooruitzichten

Ahold Delhaize boekte in het derde kwartaal €22,4 miljard omzet, terwijl analisten gemiddeld genomen €21,75 miljard hadden verwacht. De omzet steeg met 20,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, wederom geholpen door een stijging van de US dollar ten opzichte van de euro. De operationele winst en de nettowinst kwamen met respectievelijk €887 miljoen en €589 miljoen binnen in lijn met de verwachting, omdat ook de kosten toenamen. Beleggers blijken ook positief verrast: kort na opening van de beurs is het aandeel Ahold Delhaize de uitblinker van de AEX met een plus van ruim 2%.

Voor het hele kalenderjaar 2022 verwacht Ahold Delhaize nu een groei van de winst per aandeel in de (lage) dubbele cijfers, waar ze eerder spraken over (midden) enkele cijfers.

Verenigde Staten: overname Albertsons door Kroger geen gelopen race

De Verenigde Staten begint steeds meer het paradepaard van Ahold Delhaize te worden. In het derde kwartaal kwam 2/3e van de omzet van over de Atlantische oceaan. Opvallend is de sterke groei van de online omzet in de VS, die duidelijk hoger ligt dan in Europa waar bol.com de kar nog niet naar hetzelfde niveau kan trekken.

Voor beleggers kwam de fantasie in het aandeel Ahold Delhaize in het vorige kwartaal voort uit een mogelijke overname van concurrent Albertsons. De speculatie werd gevoed doordat twee bedrijfsvliegtuigen van de grootgrutter uit Idaho waren gespot op het vliegveld nabij het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in de VS. Op 14 oktober 2022 verscheen echter het persbericht dat niet Ahold Delhaize maar Kroger een overnamebod had gedaan.

Volgens de markt is het geen gelopen race: het aandeel Albertsons noteert op de beurs ver onder het bod van $34.10 dat Kroger (waarin Berkshire Hathaway van Warren Buffett een belang heeft van 7%) heeft gedaan. Dat komt mede doordat een Amerikaanse rechter vorige week een dividendbetaling van $4 miljard, onderdeel van het overnamebod, blokkeerde. De vraag is nu of Ahold Delhaize een tweede kans krijgt?

Aandeleninkoop in 2023

Wijselijk zegt topman Frans Muller niets over eventuele overnamegesprekken. Ook heeft hij vooralsnog geen verwachting uitgesproken voor 2023. De factoren die de koers van het aandeel bepalen zijn duidelijk. Ahold Delhaize voorziet vooral in eerste levensbehoeften van consumenten en lijkt daarmee relatief gezien beter recessiebestendig dan menig ander bedrijf. Ook ten opzichte van sectorgenoten doet Ahold Delhaize het goed. Kijk bijvoorbeeld maar naar de winstwaarschuwing en bijbehorende koersdaling van Colruyt in België. Met 2/3e van de omzet uit de VS blijft de koersontwikkeling van de US dollar van groot belang. De aangekondigde aandeleninkoop vanaf 1 januari 2023 kan het aandeel in 2023 een extra steun in de rug geven.